香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 特快計劃 » 請教特快公屋申請
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

梗係要啦
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  Jiro1112
邊個昆你要住一世???最多咪3年,我上手住左唔夠1年就成功加名調走啦 ,話明係1人單位...
tp201409 發表於 2021-02-05 22:36:14 原文
又幾快手喎住12個月搞掂
2020年11月12日簽名入伙。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

如果咁有迫切性不如大力整D共享公屋出嚟啦,連2人以上都共享,你到時睇你會唔會牙痛,針唔吉到肉唔知痛,呢個...
Ggk 發表於 2021-02-05 13:10:23 原文
GKG君:本人並無冒犯之意,閣下當然可以暢所欲言。但…請勿對這政府有任何期待,此話何解?回顧近年新建公屋量,再看看輪候公屋的人龍,你還妄想得到牠們眷顧?低下階層冇瓦遮頭,貴客自理吧。
真心建議:既然你有幸執到呢條雞肋,毋須理會職員廢嗡!梗係上咗樓先算,仲考慮係咪一定要住到死?這想法太消極,典解唔反方向(積極思維)?也有機會唔使住夠三年,就可以同公屋講 886
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:4查看名單

回應 #20 tp201409

因為太多流言好多問題問房署職員又唔會直接答你
永遠模稜兩可(我都明原因,隨便答要孭鑊)
其實依家都唔諗得咁多
有路就行
唔好停低

回應  tp201409

因為太多流言好多問題問房署職員又唔會直接答你
永遠模稜兩可(我都明原因,隨便答要孭鑊...
Jiro1112 發表於 2021-02-06 09:39:14 原文
2020年11月12日簽名入伙。

我同你一樣心大心細,我聽D職員講解,調遷極其困難,感覺似係要住到死
Ggk 發表於 2021-02-05 04:18:52 原文
是否擴1那區, 我都領教過, 看你信他, 還是信我住在這種屋的人了
非長者1人
12/12/2017 特快要了共享空間
14/02/2018 終於有個安居地方
14/02/2024 滿六年

我都係啱啱攞咗特快,同你一樣個心十五十六,我朋友話除非係諗住綠表買樓,又或者係結婚,基本上就係要住一...
raysir168 發表於 2021-02-05 04:32:43 原文
咁你
一係等到真轉入長者長者隊才拿屋, 一係快點找個對象結緍, 轉二人,
不然, 正苦有空記得太多人排公屋, 去減下水份,  踢你出去, 攪一輪, 再從頭排過
非長者1人

回應  Ggk

深思過後我還是決定要了
今次如果不要
又不知何年何月再有機會
人生沒多少個十一年
日後能否調...
Jiro1112 發表於 2021-02-05 14:16:36 原文
決定正確, 加油
非長者1人

回應  wing0
感謝回覆
大概都理解情況
家中環境較為複雜
我還是決定及早搬走為佳
今天參觀過單位後
發覺遠...
Jiro1112 發表於 2021-02-05 14:09:42 原文
你說了那區?
非長者1人

回應  raysir168

我還是決定要了其實積極點快點找個人結婚亦是一條出路
如果找不到
一個人獨居都不...
Jiro1112 發表於 2021-02-05 14:26:03 原文
正確決定, 閣下選了那兒
非長者1人

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖