香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 寬敞戶調遷 » 和諧一型設計問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  YauTong小子

係咪柱位?
承托大廈重量
Gn00127187 發表於 2021-05-19 08:13:54 原文
喔!對啊,我記起了,是對的,謝謝您熱心提醒

btw,對於三房unit、無記錯的話呢個位(柱與柱之間)好像是預留放衣櫃並承托大廈
一人unit、呢個位只是承托大廈,正如師兄所說
同埋如果同一大廈、同時有三睡房及一人切角鑽石形單位(eg 第八款),兩邊都要加上樑柱以作平衡本留言最後由 YauTong小子 於 2021-05-19 08:50:05 編輯
查詢房屋委員會的房屋單位面積(附使用教學):
https://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=277717

開心愉快過每一天!
盡力尋找最高品質的公屋~
本稱 "油塘小子"
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  Babyonline

網上果啲3d裝修效果圖呃人㗎,180呎點放咁多野,自己諗都諗到
Gn00127187 發表於 2021-05-19 08:16:01 原文
無話不行既,不過....
可能會變咗間「mini屋」,或者所有傢俬都變得「長而窄」了~
查詢房屋委員會的房屋單位面積(附使用教學):
https://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=277717

開心愉快過每一天!
盡力尋找最高品質的公屋~
本稱 "油塘小子"
分享 分享 讚好人數:0查看名單

好滿意呀!

市3 13539

回應 #32 YauTong小子

無錯,mini版
大房一開二仲放到勁多野,之後書枱窄到坐唔落
訓落床左頂右頂,自己諗了
改善公屋設計,大幅增加兩房戶數目!

我記得你說
你需要交出原本的單位
調遷一P單位,
所以房處比你原村單位。

那麼,你如果要住近你原先的單位
...
安居62 發表於 2021-05-18 21:36:04 原文
係呀,都要做出決擇

回應  Babyonline

網上果啲3d裝修效果圖呃人㗎,180呎點放咁多野,自己諗都諗到
Gn00127187 發表於 2021-05-19 08:16:01 原文
係囉,我仲見到話可以間三間房,點可能呀

無話不行既,不過....
可能會變咗間「mini屋」,或者所有傢俬都變得「長而窄」了~
YauTong小子 發表於 2021-05-19 08:51:52 原文
我見到可以間三間房 點可能間到架

好滿意呀!
rc4739 發表於 2021-05-19 09:20:42 原文
你鍾意呢款呀?

換廁所門,做吊櫃可省一點位
安居大埔先,大埔多好人

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖