香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 白田邨 » 1人單位想放梳化可行嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
含上傳圖片/文件之留言 顯示所有留言

1人單位想放梳化可行嗎?
準備大屋搬細屋(清拆戶),因為戶籍得返自己一個,只可派一人單位,由細到大屋企都冇梳化所以好想新屋有一張。但係嗰個朋友聽見都覺得好唔實際,因為全屋得嗰150呎,扣咗廚房得返100尺,要放床櫃同埋雪櫃(我相信廚房應該擺唔落雪櫃因為要放洗衣機),睇過好多影片一人單位都係冇梳化(唔係梳化床),我自己諗法喺張梳化放喺門隔離嗰幅牆,4呎床放窗邊,其他地方整櫃,唔知可唔可行?
如果跟圖咁放,床同梳化已經佔左全長一半,又好似好難再整櫃同埋擺雪櫃? 所以想請大家畀啲意見
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

準備大屋搬細屋(清拆戶),因為戶籍得返自己一個,只可派一人單位,由細到大屋企都冇梳化所以好想新屋有一...
嘉露 發表於 2021-01-22 12:29:18 原文
無整高架,禾係淘單人可摺式(備用)梳化床,已用左2年
05/18中旬彩褔邨高層身故單位,拒絕>6月歸隊S2
08/09/18 不知不覺S3>11/09/18 S4
14/09/18 收配房信:翠屏南邨和諧2型低層單位,蠻满意!食肆多選擇,購物商場林立,對外交通方便~
24/09交租取匙!
裝修完成,12/12遷入
分享 分享 讚好人數:0查看名單

首先樓主可以係廚房對出到窗口整地台
如圖所示打直擺張4尺床
然後係細窗位置放張梳妝枱或書枱(根據樓主需要)
係床頭位置整個雙面櫃
(對住床既係衣櫃,另一面對住大門係電視櫃)
想滲光入屋 雙面櫃櫃頂可以自行預留位置
門口隔離可以買張2人梳化(尺寸可能需要訂做)
電視櫃到梳化中間可買張摺疊式升降餐枱
想再多些儲物位置就可整吊櫃
但不建議 因為會有壓迫感
以上建議可供參考
G1336 (市3 )
10/2018 入息超額->10/4/2019恢復申請
18/05/2019 S2
13/12/2019 S3 17/12/2019 S4
19/12/2019 首派順安->20/12拒絕
30/12 再次S2
22/5 S3 -》26/5 S4
2/6 收信富暉樓
分享 分享 讚好人數:1查看名單

咦。。。可以話我知你個廳大概有咩傢俬嗎?
嘉露 發表於 2021-01-22 19:37:16 原文
4呎高鞋柜
單人梳化椅
4*8衣柜
4*6電視柜(兼用作分隔埋張床,但又唔會完全阻晒自然光入廳)
5呎高雪柜
8呎長天花吊柜(天花柜,唔阻掟)
大門頂玄關造儲物柜(深度等於大門闊度)
重放左架摺合單車
無花$(亦都無$)去定制家俬, 現成野多~
14/09/18 收配房信:翠屏南邨和諧2型低層單位,蠻满意!食肆多選擇,購物商場林立,對外交通方便~
24/09交租取匙!
分享 分享 讚好人數:4查看名單

咁樣得唔得?
https://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=165866
市4  1276

你個露台係喺廚房?另外想問下你點晾衫?因為我而家係晾室內我都諗緊遲下點算,唔係太想晾室外
嘉露 發表於 2021-01-22 22:37:03 原文
清水圖又(被)出動
衫...洗完惊係洗手間天花(搬入前,買左「法冷」同8呎左右長不銹鋼通,自行安裝)
想快乾就開抽濕機
24/09交租取匙!

長型廚房 其實個露台可以點用?好似有啲多餘
你廁所有冇裝浴室寶?我啲朋友極力推介我裝,但我本身又...
嘉露 發表於 2021-01-22 23:04:40 原文
有浴室寶~
近日重淘埋個掛座兩用暖風機,等集運

露台放左五桶木柜同雜物
24/09交租取匙!

咁師傅嗰度真係算平了我都諗過裝唔裝浴屏,你會唔會覺得清潔好麻煩?但係裝咗感覺上好似個廁所大啲?(但...
嘉露 發表於 2021-01-23 00:12:09 原文
圖一...應該係禾裝完毛巾架定惊衫通(裝條通最麻煩,自己爬上爬落,又要事前目測度呎,預定兩邊左右高低先鑽孔...預裝一邊法冷...再穿埋條通上去...另外果邊法冷先收螺絲)  
最終,都係"側"左dd...對惊衫使用無影響,但不完美lor
圖二...師傅包安裝完既浴屏
不銹鋼框架浴屏係長期使用(貴買平用)比淨裝浴簾"美觀實用"...防止花灑既水濺到以外範圍
清潔...抹吓果3塊磨沙玻璃就是了
24/09交租取匙!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

你個露台係喺廚房?另外想問下你點晾衫?因為我而家係晾室內我都諗緊遲下點算,唔係太想晾室外
嘉露 發表於 2021-01-22 22:37:03 原文
露台叠柜...好迫迫...成日唔去行動點執
24/09交租取匙!

剛剛肯花時間執一執個6層淘仔鋼架...
氣炸鍋同電燉煲...終於唔駛放地下,
有個"容身之所"

左:執之後
右:未執前

同埋個鋼架"fit"位之處,
除左度好高度先淘,
唔頂電掣箱及廚房門之外,(圖4)
係竟然剛剛好層板無頂住蘇底,(圖3)
可以貼住埋牆
24/09交租取匙!
分享 分享 讚好人數:2查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖