香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 申請裝冷氣機, 其實房署會唔會入屋查看?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

申請裝冷氣機, 其實房署會唔會入屋查看?
公屋冷氣以每個單位計BTu好唔合理,1人單位同5人單位一樣,和諧式係27000Btu以內,我兩房和諧式,向正西。本來諗住兩房裝分體一匹(因正常分體最細1匹),廳裝分體2匹,但計落超過Btu,1匹分體8500Btu,2匹分體17500Btu,就算廳改1.5匹12500Btu都係過 。再退一步兩房裝3/4窗口分體7500Btu+廳1.5匹12500Btu都係過少少。但窗分無變頻,我想用變頻靜同慳電。其實入紙寫左型號Btu房署係咪真係會上黎check?有乜理由以每個單位計Btu而唔睇房數量屋大細 。仲有用Btu都唔合理,依家冷氣效量越黎越好,用少電而制冷高,其實限制都係因怕超過電力負荷,應該用耗電量計合理D。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

唔洗睇,佢有数据知

因為有型號, 一目了然.
G12755 市3

5会睇,要你報,要留意窗台可否安裝,电力无問题

因為有型號, 一目了然.
970907 發表於 2016-09-13 12:42:13 原文
則係你報乜型號,到你安裝時會派人上黎對?

唔洗睇,佢有数据知
傻 發表於 2016-09-13 12:24:46 原文
依家問題係,我報左型號同幾多Btu,到安裝時佢會唔會派人上黎對返個型號先俾我裝?本帖最後由 yeungph 於 2016-09-13 13:41:50 編輯

5会睇,要你報,要留意窗台可否安裝,电力无問题
lks19650501 發表於 2016-09-13 12:57:45 原文
我就係擔心呢樣野,安裝無問題因為係和諧式可裝係凸出黎個簷蓬。就係計極計唔掂個Btu,如照佢個27000Btu,我兩房只可裝3/4匹,廳就只可裝1匹先合規格。如果我報到岩佢要求,裝就裝其他型號唔知佢地會唔會查。本帖最後由 yeungph 於 2016-09-13 13:35:32 編輯

依家明明搵能源效益高,耗電越少效能越高電器,但為左遷就房署個Btu規定,反而要搵能源效益低,相同耗電但制冷Btu差嘅機。 真係好反智。 直頭覺得做緊低能野。本帖最後由 yeungph 於 2016-09-13 13:36:27 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

27000係足3匹,北極一样,你攪清楚先……

27000係足3匹,北極一样,你攪清楚先……
lks19650501 發表於 2016-09-13 13:38:56 原文
你一部大機計?我睇過晒,最簡單你睇樂聲,3/4匹約7500Btu,房兩部就已經15000Btu,咁廳最盡只可裝1.5匹約12000Btu,岩岩合格(我想買個部三荾仲要過幾十Btu) 。問題係我屋向正西,cf話廳最少2匹,而且房我想用變頻,而變頻無3/4匹。你想買變頻慳電D靜D,根無無得揀。本帖最後由 yeungph 於 2016-09-13 13:52:45 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖