香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 牛頭角上邨 » 牛上取 key 實錄 (有d火) Page.6 無咁火 ....
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...8
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

牛上取 key 實錄 (有d火) Page.6 無咁火 ....
取 key 手續可分為 7 段
1, 排隊檢查申請表上資料是否有誤
2, 交申請表, 身分證影印本, 攞鎖匙通知書及攞籌
3, 上去驗樓
4, 去常富樓大堂睇短片及等叫 no.
5, 叫 no. 入大房填七八頁什麼什麼聲明
6, 出去交禮金 , 取裝修申請書,
7, 之後比 d 姐姐仔影印後就可再去常富樓攞 key 喇
全程大約 3 個零鐘 , 最好帶庶, 小食同報紙 (因為要等餐死)

預約時間為 3:30, 但係好心急 , 咪早 d 3:10上去囉, 信上寫明到牛上辦事處登記, 上到去牛上第一期
(之前簽臨時租約嘅位置) 先知個辦事處搬鬼左去常富樓,  妖 ! 又唔寫清楚 .............
去到常富樓仲大鑊, 條龍好鬼長, 仲要係晒住黎等, 今日都好 d , 多雲 ,  唔係實晒 c ...............
到 4:20, 終於輪到我交申請表攞籌上樓, (其實大門係無鎖到嘅, 方便你自己上去驗樓)
入屋咩到唔理開猛個水喉 ( 係有條衰佬教嘅 ) , check 下去水同有無漏水 , 打開 d 窗試下開關順唔順
( 都係果條衰佬教嘅 ) , check 完之後關門走人, 因為實在太熱喇........
4:40 落去諗住搵個位睇短片, 點知個 tv 都無開, 妖 ! 睇乜鬼姐 ............
焗焗地咪坐出門口等叫 no, 囉 , 一等又等到 5:50 , 等等下見無乜人咪索性走入繳費處坐低涼冷氣囉,
點知偷聽到 d 職員話牛上絕不能安裝分體冷氣 ( 就算安裝於冷氣窗口位都唔得, 亦無得申請 ),
嘩 ! 果下真係好火呀 , 咩事唔裝得分體丫, 我見佢淨係答話非標準型公屋係唔可以安裝分體冷氣,
唉 ! 咁我點間兩房呀 大佬 , 有 d 唔開心之際 6:20 終於都叫我 no. 咪咩都唔理入去登記,
登記完就即刻出去比禮金, 跟住又要去番常富取 key , 攞完鎖匙咪上樓鎖門走人
( 記得鎖門呀, 條 key喺你手上, 無人會幫你鎖架喇 ), 最後就已經攪到 6:50 先走得, 天黑喇.......................

抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
分享 分享 讚好人數:8查看名單

冇得裝分體 唔係掛
分享 分享 讚好人數:0查看名單

唔好咁燥,咁你諗到攞到key 以後唔洗交貴租,受小小氣算係咩呢,條氣就會順番啦~~~

恭喜晒!!!!祝你裝修入伙一切順利

雖然有D火 , 但都要恭喜您先 ~
3樓?
裝窗口式分體得唔得呀?
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

火完喇, 見到條 KEY, 咩都開心番啦

冷氣果度而家得兩個方案
1, 咪鬼理佢, 照裝
2, 考慮一拖二分體冷氣, 但好貴, 要 $8300

唔好怒氣~~~平常心呀......

恭喜哂..有新屋住....

冷氣機可以再問清楚千萬唔好用怒火 , 咁唔會幫到您架....

影左相再問下先......您老公鍾唔鍾意呀,,仔仔一定好開心啦..

除左冷氣, 聲明書上仲列明不可更改室內電視制位,
到底會有幾多人唔郁丫

恭喜哂...有新屋住唔好怒氣
想吓點裝修仲好...  

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...8
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖