香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 康樂園 » 閱讀 » 駁「香港人其實太過份」
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

駁「香港人其實太過份」

網上流傳一篇「香港人其實太過份」的文章,這應該是兩年前的舊文,不知為何,引起巨大爭議,現試駁一二。
1,「回歸15年,誰在香港最冇言論自由?係中央,佢打個乞嚏都比港人鬥(鬧)爆叫佢收皮。有人話,中聯辦就快連行出街都比人告遊蕩罪。」
答:中央以前隔住塊「一國兩制港人治港」嘅紙巾打乞嚏,但家陣呢塊紙巾已經唔存在,中央兜口兜面顏射你香港人,話要全面管治你,話法官都要愛國愛黨!
呢個已經唔係乞嚏,係吐痰啊!你鍾意食痰係你嘅事,但我地有衛生觀念嘅香港人,當然係要叫佢收皮啦!
中聯辦行出街無問題,但唔着衫赤身露體仲要走入你屋企指點你老婆仔女點樣投票點樣選舉喎。你為人大方請君賞菊花係貴客癖好,香港人梗係報警告佢遊蕩罪啦變態佬!
2,「點解咁抗拒梁振英做特首呢?唔係口口聲聲成日話政府弱勢對住班有錢佬冇符咩?依家終於有個唔賣有錢佬賬嘅強人出現,你地又唔要……究竟想點?」
答:事隔2年,我諗你自己都好清楚,點解大家咁抗拒啦。
你話佢唔賣有錢佬賬?咁請你叫佢收番粉嶺高爾夫球場幅地嚟起公屋,同埋問吓佢,東北發展有幾多地產商係賺到笑?
3,「幾年前東江乾涸,廣東省人勒緊褲頭捱制水,中央都唔肯減少一滴供水比香港;你地諗住抗議班人當年有幾多個自動節約用水同國家共渡時艱?」
答:是咁的,唔單止係乾旱嘅時候,就算香港水塘滿瀉到要倒水入海咁折墮,東江水都係唔肯減少一滴俾香港。唔係香港人唔慳水,係大陸為咗政治需要,唔肯減少供水。
再者,飲你嘅水就唔可以抗議,即係你老板出糧俾你就可以要你扮狗叫你都唔准反抗,你係咪咁賤格啊?

曾志豪
分享 分享 讚好人數:7查看名單

呢幾條 講得又幾啱
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #2 gagamama

真理愈辯愈明,阿姐
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  gagamama
真理愈辯愈明,阿姐
justnot1989 發表於 2014-07-04 14:11:56 原文

明白曬!弟弟

「香港人其實太過份 」 我只認為講得啱 只有第2 、4 、8條

收番高爾夫球場幅地嚟起公屋
菩提本無樹

收番高爾夫球場幅地嚟起公屋
hkhk 發表於 2014-07-04 14:59:13 原文
會唔會如收高爾夫球場幅地,就要先收東,北 大家都係上水,其實如有反抗佢就叫停,佢大可以好次曾生咁,停建,得閒就出下海,糧照出,都係曾生精明........本帖最後由 sam1688 於 2014-07-04 15:18:22 編輯
no,1284  擴2
9/13 step1,1/14,step2
16/7月20日,網上轉市2  12/8/16,s2 ,22/8 s4
分享 分享 讚好人數:1查看名單

哈哈 原來帖主都會留意其他的帖。
因為我總覺得你 來得快 去得亦快 不留一點痕跡。 但由今日開始 要重新估計
遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數

因為我總覺得你 來得快 去得亦快 不留一點痕跡。 但由今日開始 要重新估...
yee 發表於 2014-07-04 16:42:13 原文
不留一點痕, 好有武俠小說 feel...
no,1284  擴2
9/13 step1,1/14,step2
16/7月20日,網上轉市2  12/8/16,s2 ,22/8 s4

因為我總覺得你 來得快 去得亦快 不留一點痕跡。 但由今日開始 要重新估...
yee 發表於 2014-07-04 16:42:13 原文

嘻嘻 好少見佢回帖㖭 阿姐

好彩唔係叫阿蟬本帖最後由 gagamama 於 2014-07-04 17:23:53 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖