香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 新公屋單位大部份變綠置居 林太俾人鬧
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...10...13
支持鍵盤翻頁

我個人認為祇要房署加強審查富戶資產就可以迫使富戶遷離公屋。而不是用甜頭。而有關議員偏幫富戶的話即是...
andyhosk1961 發表於 2017-10-28 09:22:00 原文

同我想法一樣。但之前所講一樣,有議員幫助這些富户,所以說之易行之難。
富户數量之多你是估計不到,我現在住公屋就知,有人用20至30萬裝修,也有請工人,也有名車代步,人地申申右手貴過我身家。
(牡丹樓)陳先生
分享 分享 讚好人數:0查看名單

抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
Andy 。新3 G13007

我估大多人數有能力向上流都吾想依靠政府
但而家香港呢個情況,政策向富貴人傾斜,政府就有責任平衡返
Tree2017 發表於 2017-10-28 14:18:07 原文

請你看清楚!已經講咗, 政府要負責!但自己也要負責自己的生命, 唔係自己想做就去做, 事後要政府幫你解決!本帖最後由 Yywong 於 2017-10-28 23:38:08 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

同我想法一樣。但之前所講一樣,有議員幫助這些富户,所以說之易行之難。
富户數量之多你是估計不到,我現...
晴先生 發表於 2017-10-28 14:35:59 原文

今晚無線新聞說根據黃遠輝講林鄭政府要將餘下20萬新公屋單位轉為綠置居。這無疑是同低下階層開刀。如果,這樣下去即是申請公屋單位低下階層要望派到新公屋新唔使有任何希望。而就以屯門區為例要等富戶上樓後才有機會派到房。這即是要低下階層沒有15年你休想派到公屋。

林鄭和陳帆根本就是莫視低下階層需要。你叫低下階層唔反林鄭政府才奇怪。
Andy 。新3 G13007

頂佢,老老實實啦,如果將火炭,碩門,東涌全部擴展區既轉哂綠置,咁唔該將擴展條隊CUT左佢,將公屋隊伍統一啦,唔好再分咩區,回收返來既單位又唔知邊一區,冇得預,叫大家點等,點排........
擴2....G1372
2015/05 藍卡
擴展派完火炭後大鑊了.....,冇大型屋村......我究竟要等幾多年?5年?6年?7年?8年?9年?

通常鬧的是,申請緊公屋想住新樓的人!
Yywong 發表於 2017-10-27 17:24:07 原文

唔好意思,我唔係囉!我唔讚成綠置亦唔係必要新樓既人,如果要舊樓可以打尖先上樓,我即要......
擴2....G1372
2015/05 藍卡
擴展派完火炭後大鑊了.....,冇大型屋村......我究竟要等幾多年?5年?6年?7年?8年?9年?

唔好意思,我唔係囉!我唔讚成綠置亦唔係必要新樓既人,如果要舊樓可以打尖先上樓,我即要......
lolo1111 發表於 2017-10-29 00:14:16 原文

唔好意思,請你看清楚,我是話通常, 不是全部! 唔好閙得就閙, 借題發揮!本帖最後由 Yywong 於 2017-10-29 00:28:26 編輯

唔好意思,請你看清楚,我是話通常, 不是全部! 唔好閙得就閙, 借題發揮!
Yywong 發表於 2017-10-29 00:26:41 原文

咁都叫做鬧!咁點界定邊D反對緊既人都係因為只想派新屋而反對!
擴2....G1372
2015/05 藍卡

咁都叫做鬧!咁點界定邊D反對緊既人都係因為只想派新屋而反對!
lolo1111 發表於 2017-10-29 00:32:06 原文

唔好意思,我冇空間再同你討論這話題!本帖最後由 Yywong 於 2017-10-29 00:51:06 編輯

我又支持林太,將所有公屋變哂綠表居屋,之後騰空番D舊公屋出黎比人住,咁樣住緊公屋既人買到樓,低下階層人士又可以低價住屋,一舉兩得,我支持呢個方案!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...10...13
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
十分抱歉!本帖子已被關閉。

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖