香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 蘇屋邨 » 請問經濟有困難既人有冇得申請裝修津貼?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...11...20
支持鍵盤翻頁

回應 #93 baal999
可以問我已經問哂,我屋企各有各困難,佢哋比到某啲傢俬我已經好好了,按金果啲已經問緊姑娘點處理,所以我問仲有冇啲機構可以申請援助
G-14037   2012年8月藍卡
彩雀樓中層
市區2人    18年6月 見主住    9月22日 審查完結
9月26日 首派 (接受)
分享 分享 讚好人數:0查看名單

如有經濟困難, 可以向房署提出要求派舊樓, 唔要全新樓
租金比較低之餘, 上手裝修亦可能保留
就唔使大裝修...
baal999 發表於 2018-10-13 08:43:19 原文

同埋據我所知,交還公屋係要還原的,所以舊一樣要裝修,分分鐘要比新樓裝修費仲貴

因為我媽都係公屋,好細個時因為唔夠住要搬大單位,而要將細單位還原呢!
彩雀樓中層
市區2人    18年6月 見主住    9月22日 審查完結

回應  yukielam522 加油 總會找到幫手 社會上有不同意見是正常的 香港仍然有言論自由的地方不用介意别人的...
et1961 發表於 2018-10-13 09:41:34 原文

其實我冇介意過其他人說話,佢哋唔知我真實景況,我知道某啲綜援戶真係好衰,呃錢豪裝,甚至拎盡著數,但自問我唔係,我亦要做好榜樣比小朋友睇,所以我唔係佢哋口中咁,而真的有困難,社工亦跟緊,佢亦話會幫我諗諗,但我亦想嘗試下自己搵唔搵到一啲機構可以額外幫助,然後再同社工傾
彩雀樓中層

雖然仔仔健康,但我何來有不滿呢?我只問我還可以申請什麼既資助,因為4千零蚊,真係點慳...
yukielam522 發表於 2018-10-14 02:00:56 原文

明白小朋友細+單親,條路唔易行。
但見你寫出嚟嘅洗費,你唔太識慳呢。
而家電話費,通話分鐘+上網,可以唔洗$100 一個月就可以。
奶粉,可以上網買水貨英國/德國/荷蘭牌子奶粉吧。百零蚊一盒,仲要係有機奶粉。唔洗買二、三百蚊一罐。咁樣已經慳唔少(我兩個小朋友都係食呢啲奶粉大)
至於鋪地板,買膠板自己鋪,一千幾百已經可以搞掂。唔識鋪,可以上網睇YouTube學。
無錢,就要乜都格價,慳得就慳。
(我都係單親,呢度慳少少果度慳少少,習慣左知點慳,錢銀就會鬆動啲。加油!)
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #94 yukielam522
按金可以直接社處比,你只要去屋村辦事處話係儸綜緩你就唔洗比,包咩,包學卷仔仔讀書咯,睇醫生咯,租金咯,生活費基本係足夠基本生活架,想好d生活都唔得儸綜緩你預左拉,如果真係無任何朋友可以借錢既,咪穩名愛及時雨。我就係因為唔想緊緊生活,唔儸綜緩咯,甘其實,真係唔儸既,就算無朋友幫手湊,社處有託管中心,計落一個月都係2.3千,講真唔儸綜緩,好多福利津貼你可以穩家庭綜合中心幫手,反而你儸,佢地好多野,你都申請唔到,其實點解甘,你惗下就知,佢地更願意幫,真係去做野既人,而唔係拖住個細路局死自己既人,無用既。個人見解啦。我儸過綜緩。亦都無儸好耐,我就覺得,儸來無用
2013年3月
拒絕滿東8/8s2

儸個仔窟死自己無用既,行出來啦,唔係儸到幾時姐,對你對個仔都唔好。我無儸,我可以做野,女有全額書簿津貼,可以有自己時間,擺佢托管佢學識好多,自己做少d湊多d又得,有低收津貼,有車船津貼,如果真係好窮,食物銀行又得,奶粉我岩岩被離棄好彷徨既時候,都有賽馬會咩機構,一個月有兩罐。睇你咩心態,但可以同你講,以上所有,只要你儸綜緩,因為政府已經比曬佢可以比,計到盡,係夠你基本生活既,甘你就無資格儸,係好正常架窩,香港夠多麥爛民,大把人比你慘,津貼幾時佢地有份,你無係好正常咯,由其他方法解決啦。7月份有三糧架,1月份有超租金津貼架,自己惗啦,講真。
2013年3月
拒絕滿東8/8s2

回應 #76 yukielam522
2歲一個月要4罐奶粉,你開玩笑咩,仲有尿片洗唔洗甘多,甘岩我都有個兩歲既女窩,一罐奶粉都有多,戒左尿片啦,一個月用半包,講真,都係果句,睇你自己點做。
2013年3月
拒絕滿東8/8s2

綜緩金基本生活費我一年前儸,都有48 00几啦唔係樓主講既4千零咯
2013年3月
拒絕滿東8/8s2

回應  yukielam522
按金可以直接社處比,你只要去屋村辦事處話係儸綜緩你就唔洗比,包咩,包學卷仔仔讀書...
nan91022 發表於 2018-10-14 03:02:12 原文
咁做人阿媽當然想自己湊大,我亦冇諗住一世拎綜援,更何況我仔以前要埋身飲人奶,飲到我冇奶比佢先轉奶粉,佢細時比樽佢飲人奶,佢唔肯,如果當時用到樽,我就唔駛咁辛苦(當初諗住搵人湊,返工)但最後BB爸爸話唔駛我返工,湊好佢,可惜幾個月前因為某啲原因搞到到分開,而我亦帶埋個仔住社福機構(類似婦女避戶所),果時先申請綜援,同埋果時先冇人奶比佢飲,而要轉奶粉,加上我仔自己都湊左咁耐,佢亦好痴身,打算佢幼稚園讀到全日會出去返工,如果可以的話會停綜援,但距離佢入學仲有一年,亦未知讀唔讀到全日,所以暫時先拎住綜援過日子!

另外你話社署會比按金,sorry,我姑娘冇講話會幫我比,要問姑娘既我已經問哂,就算可以申請按金基金,大前提都係自己比住先!

而屋邨辦事處話按金係要比,只不過事後入住後兩個月可以退返,而唔駛比既係長者同傷殘人士先可以唔駛比,我兩樣都唔係,所以係要先比再申請退返按金!

我需要啲乜已經問哂綜援,房署及社工,佢哋都係比我既答覆係必須自己先付,但社工果邊話會幫我睇下仲可以點幫到我,所以我除了等社工回覆之外自己想嘗試下睇下仲有咩途徑去申請援助,去幫我拎匙要比房署果約6000蚊(係簽意向同意書果時個職員講要約6000蚊),同埋鋪地津貼,其他方面我已經安排好,只欠呢兩樣所以先上黎問下!本帖最後由 yukielam522 於 2018-10-14 03:33:38 編輯
彩雀樓中層

每日食一餐,甘我真係好懷疑你點解無錢咯,據我所知一年前既架,一個單親媽媽帶個小朋友,儸9020拉,其中3460係租金津貼,7月有雙糧今年仲要3糧,1月有超租津貼,呵呵,如果綜緩戶搬入公屋真係甘麻煩,就唔會得你一個問呢樣津貼啦,笑左
2013年3月
拒絕滿東8/8s2

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...11...20
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖