香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 平價綠置居變地獄
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...11...13
支持鍵盤翻頁

回應 #81 fortesting

唉吔,啲人都仲唔汲取教訓,唔睇就買。
呢頭講完,今日數字邨舊長型,
漏水單位跑出 ?

呢間睇相,明顯睇到好多撻發黃水漬,
有睇相有咩理由睇唔到?

剛睇圖則,我諗又係老人家唔識上網,
睇見售樓書圖則,呢間向東南,所以揀呢間 ?

下間跑出,應該係向西南,
全屋被棵樹遮住,不見天日果間,
又係等唔知邊個盲毛,就咁睇圖則買囉 ?

雖然將會上當果位,唔會睇到:
呢間除咗被棵樹遮住,佢正對面果間,露台出面,擺住個老鼠籠架;
而佢同層另一間,大門頭頂係火警鐘;
齊齊等住老鼠入屋把啦 ?
分享 分享 讚好人數:2查看名單

太恐怖
1331xxxx (擴3,已轉市3)
2018-10-s1,2018-11-s2
2018-12-s3,2019-01-s4(第一次滿東已拒絕)
2019-01-s2 已成功轉市區,
-----
2020-10-06,S3
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  fortesting

唉吔,啲人都仲唔汲取教訓,唔睇就買。
呢頭講完,今日數字邨舊長型,
漏水單位跑出 ?
...
MoonHeiYuet 發表於 2021-11-29 19:19:11 原文
係房署話不設睇樓已經覺得有伏,買樓咁大件事,仲要係N手樓,邊有可能唔俾人睇架

但真係諗唔到可以伏到咁,完全係只有更差,好得人驚本留言最後由 fortesting 於 2021-11-29 22:43:42 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:1查看名單

係房署話不設睇樓已經覺得有伏,買樓咁大件事,仲要係N手樓,邊有可能唔俾人睇架
但真係諗唔到可以伏到咁...
fortesting 發表於 2021-11-29 22:42:48 原文
無計,你班友仔一樣照同佢掃晒,唔見得佢以後會俾人入去睇。

同埋長者同單人唔扣配額,
佢都唔會有動機改玩法,
呢次只要唔咁快賣到第300間綠置居,
班單人實狂搶,幫佢清走好多迷你劏房,
佢每次計啱數,
綠置居細單位,多過放出來的租置劏房就得。

家庭而家連Y4劏房都開始搶,
唔見得有改善到居住環境,越住越差就真,
班人真係有啲走火入魔。

係睇下幾時,新長型L形劏房 都有家庭開齋。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

無計,你班友仔一樣照同佢掃晒,唔見得佢以後會俾人入去睇。
同埋長者同單人唔扣配額,
佢都唔會有動機改...
MoonHeiYuet 發表於 2021-11-29 22:59:48 原文
新長型L型劏房真係絕世奇則,我真係第一次見
renemystina

新長型L型劏房真係絕世奇則,我真係第一次見
fortesting 發表於 2021-11-29 23:15:51 原文
但係一人絕對值得考慮,
就算條長走廊浪費都好,
至少佢露台有位擺洗衣機,
廚房廁所都係正常大細,
其他一人劏房,都係沒位置擺洗衣機的。

不過只怕最後,家庭都會有人夾硬買埋,
令真係啱用的單人冇來會買到。本留言最後由 MoonHeiYuet 於 2021-11-29 23:21:37 編輯

業主真係進退兩難,唉

租置左咁多年都無租客肯買,留返落黎唔方好野,大家未住過,就要決定買唔買...

房處唔俾人睇樓先高招,求...
keihan 發表於 2021-11-29 06:13:09 原文
房署打疫情呢隻牌, 真係無得輸
分享 分享 讚好人數:2查看名單

但係一人絕對值得考慮,
就算條長走廊浪費都好,
至少佢露台有位擺洗衣機,
廚房廁所都係正常大細,
其他一...
MoonHeiYuet 發表於 2021-11-29 23:21:28 原文
單人買得到200呎,點劏都無所謂

只係而家個機制,根本一人點都係得啲奇怪一人則揀到,睇過新長型1人,「廚房」無去水位,真係得啖笑
renemystina

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...11...13
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖