香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 有裝修及維修問題可以留問題給我(不承接任何工程)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...115...143
支持鍵盤翻頁

Ethan, 請問以下問題:
1/牆身無鏟底,打算直接油油,請問冷氣系宜家裝定係油油後裝?師傅話宜家可以裝。。...
candyso 發表於 2014-08-25 08:12:59 原文

第一, 我建議油好先裝, 因為跟本唔會影響到裝冷氣
第二, 視覺上光唔光猛好睇環境, 但你揀O的自己覺得睇落舒服O既淺色, 一定會感覺光猛
好多時自己個感覺比起實際情況或者視覺更加緊要
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾
分享 分享 讚好人數:0查看名單

第一, 我建議油好先裝, 因為跟本唔會影響到裝冷氣
第二, 視覺上光唔光猛好睇環境, 但你揀O的自己覺得睇落...
Ethan_Cho 發表於 2014-08-25 21:21:15 原文

多謝ethan

好好人!  好專業的意見!

師傅好:早前都有請教過師傅你架,先謝過提供了實用意見給我.是我媽20多年樓,做了厠所改企缸7呎高防水及全厕地台做防水,另换晒D喉,要幾皮多,長者資助貼了部份都好啦.間裝修公司是網上選的,說專做長者和政府合作的维修,服務態度就好好,但到收貨時有些爭拗,因牆身有凹凸[未做時都有講過下有D瓦磚有可能凸些,原因冇講,當日是我曾做過些裝修的親戚不滿意,話師傅偷功,因有近窗邊的一瓦位用了ニ塊瓦合成而砌,]及善後功夫如D浴缸喉好多黑色膠冇清,木地板又有英泥,問點洗先教用稀漂白水,但媽唔想再追問他們,最後才帶洗英泥水來,佢一抹就甩,黑色膠就建議鏟或用油噴!!D油大味最後兩樣都唔揀.現半年後坐厠移位,做的師傅解釋是地台淺,做了防水一般都是用新式膠定坐厕不會用鏍絲,因怕有鑽穿危機,上星期同组的師傅上來维修.他也是同一說法,話用膠但我們怕濕得多又鬆脫,佢就話用英泥高2吋固定了,問他說日後维修喉,咁要拆厕所又要拆英泥怕會弄裂坐厕,他說不大問題.想問師傅指我哋D公屋的厕所地台是較深所以用得鏍絲,但是否新的公屋就有全厠所做埋防水呢?我媽好担心因厕所都甩,做咗幾條喉添!洗手盆自拉式的去水塞又常走位,條金屬塞咁幼成日要用手整.想買過我哋彩德用緊個種塞,有冇得買呢?謝謝赐教本帖最後由 lisamama2002 於 2014-09-10 13:03:36 編輯

師傅好:早前都有請教過師傅你架,先謝過提供了實用意見給我.是我媽20多年樓,做了厠所改企缸7呎高防水及全厕...
lisamama2002 發表於 2014-09-10 12:39:20 原文

第一, 我可以肯定你搵呢班系做大樓, 唔系做裝修
第二, 公屋無可能會地台淺!廿年舊樓都無唔會淺得去邊一除非你系廿幾三十年o的私樓
第三, 有漬, 就可以肯定無做好保護, 一, 佢可能睇唔通個做法, 二, 佢懶得晒錢晒工夫去做保護
第四, 無論你做咩方物料防漏, 都同鑽孔用鏍絲修座廁無關係!有類型新座廁比較難裝, 可能佢懶!
第五, 用兩件瓦仔拼埋一齊, 無可能收到貨!!一, 佢慳料, 二, 佢懶!!三, 有o的位置佢唔夠工夫做就咁樣做
第六, 座廁拆黎拆去你都唔好諗, 拆一兩次就好易玩完!做野邊個都想一勞永逸, 邊有咁多手尾要執?!大把裝修佬O的地盤, 完左工只系返去執一次手尾, 而且只系執油漆!
第七, 瓦仔有粒突情況出現?!你鋪咩瓦, 唔系長型瓦仔跟本就好難會鋪到咁樣, 明顯佢o的人唔夠工夫
第八, 個盤我建議你換左佢, 依家o的平盤, 2百幾都有交易, 配個禁手去水, 唔洗咁麻煩!
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

是私樓差不多30年.因漏水到下層被投訴.D樓上下都多户滲水好殘!我媽都叫他上番縲絲在坐厠,但師傅卻用了個幾鐘圍上英泥!!Ethan師傅你所指的八項都好對,尤其第3,5,6,7,8就正是我親戚所勞氣,又求其功夫差,其上來的另一師傅話做的師傅有十幾年經驗,最衰收貨時那做的師傅唔在場.口同鼻拗!第3,5,7項拗到唔收貨.拗極都話是各師各法.負責師傅不應失場嘛.所謂大樓!?只知這間公司是多為房協老人資助計劃做維修.及D社區中心.好彩問到Ethan師傅真專業,先前也不太知道親戚咁唔滿意,現才明白.做咗15日重搬走比佢整,不解為何咁馬虎同懶!最自責是冇監工,冇嘜去睇他們做,一組三位師傅,但聽公司交待是一位師傅負責多.不過不大露面....真喺有排驚.

求救!大廳和墻面都搽勻了那個白化水還是化白水,然扣再鏟,鏟 了一個角落,覺得難搞,現在想知道是 是已經搽了白化水就一定要鏟底了?如果不用,那已鏟的角落是否能補救?能夠還原?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

是私樓差不多30年.因漏水到下層被投訴.D樓上下都多户滲水好殘!我媽都叫他上番縲絲在坐厠,但師傅卻用了個幾...
lisamama2002 發表於 2014-09-11 01:27:23 原文

先多謝你讚賞, 我都重好年輕, 好多野都重邊做邊學
只能夠將自己睇到學到O既野講出黎
大樓是指做開維修, 或者做新樓盤原裝裝修個o的
呢類工作好多都由建造業學院轉介, 或者請一o的有証, 但實際經驗或手工不足的人
多數人都算雜工, 落英泥唔系唔得, 以前舊識造法就系咁, 但落英泥個時間長, 亦都好考工夫
經驗系好重要, 不過唔識轉膊, 唔責任, 做幾十年都無用!
另外, 如果要自己去監工, 洗乜搵判頭做?有好多野系責任問題
間唔中上去睇下進度系正常, 但成日上去就唔系太好, 亦無必要
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...115...143
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

"家居裝潢"分區有更多裝修資訊! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖