香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 彩興苑 » 有今日彩興揀樓情況嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

講真如果白表家庭如果租緊樓收入又啱啱over 公屋資格既, 梅窩都應該照殺
bassmix 發表於 2017-09-22 18:49:13 原文

其實我和老公都好想揀梅窩丫,價錢平單位大,但我們不能甘自私丫,自顧自己可以成功上車而吾去理二個小朋友的辛苦,我地一家四口試過入梅窝兜返轉,結果我女由學校坐車再轉船入梅窩嘔到黃膽水都出埋來,所以見到個女甘辛苦還是算了
市4G1308、2012年七月藍卡,17/9/2019轉s4.,20/9/2019首派興華二邨拒絕,11/10二派九龍灣啓業村啓寧樓
分享 分享 讚好人數:0查看名單

其實我和老公都好想揀梅窩丫,價錢平單位大,但我們不能甘自私丫,自顧自己可以成功上車而吾去理二個小朋...
潘yoyo 發表於 2017-09-22 20:49:32 原文

師姐,祝我地下期都可以抽到好籌,買都心儀單位
分享 分享 讚好人數:1查看名單

師姐,祝我地下期都可以抽到好籌,買都心儀單位
kmko 發表於 2017-09-22 20:58:39 原文

承你貴言丫
市4G1308、2012年七月藍卡,17/9/2019轉s4.,20/9/2019首派興華二邨拒絕,11/10二派九龍灣啓業村啓寧樓
分享 分享 讚好人數:2查看名單

Katy bb 好似真係好出名
唔知佢依家點呢

希望你地下期會抽到樓呀...
我覺得bb旺大人 ..未有小朋友既考慮下
我見幾個揀中彩興都係咁..
Ps: 我女15m大..陀緊一個...我第一次用家庭去抽居屋呀
12年 單人:U30000xxx
15年新3 :G1357xxx-G1359xxx (當2014年9月)
分享 分享 讚好人數:2查看名單

Katy bb 好似真係好出名
唔知佢依家點呢

希望你地下期會抽到樓呀...
我覺得bb旺大人 .....
yumi1029 發表於 2017-09-22 21:51:35 原文

彩興旺丁又旺財丫

點樣過壓力測試的,我地收入三萬幾,可以過到嗎
潘yoyo 發表於 2017-09-22 20:36:45 原文

三萬幾蚊收入要住劏房.!?

回應 #110 潘yoyo

銀行既壓力測試好似係月供款金不超過家庭月收入便通過吧,如房協樓價折後不過400萬妳們應無問題吧,最終按妳抽中後選擇咩單位了,因好像房協將軍澳單位兩房單位及定價比居屋較高,及房協一般以七折計算,不像這次彩興苑周邊樓價高了按64折來定價,所以房協將軍澳兩房可能380萬左右不為奇,那只視乎妳們需要及能力吧

回應 #109 潘yoyo

感謝祝福,我於21/9也剛成為彩興既一份子了。謝謝哦

回應 #115 yumi1029

我都有同感,由結婚到依家抽了五年居居及白居二也連聲氣都無,今年都係第一次核心家庭去抽居屋,搞珠時都失望到我忘記左係第四定第五組珠啦,但到上星期突然知道21/9既10:30去楝樓,所以其實都打定輸數當去見識下攞下經驗,及反正都請左假咪當同太太去拍下拖啦,到排隊聽簡介會時知道得返五個一樓既單位又及綠核當天都有廿、三十個號碼在都不敢抱希望,但最後聽到我係白核第二組楝樓的號碼即第三四個選樓簡直以為係聽錯,到我同太太坐係選樓處上才相信件事,雖然係一樓單位都起碼係屬於自己既地方,及也能夠間兩房等B仔大個後都有屬於自己既房間,所以我都覺得彩興都幾旺BB,我個B仔10m大

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖