香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 洪福邨 » 新公屋 - 元朗 洪福邨
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...127...2039
支持鍵盤翻頁

回應 #1257 leokung

唔該!想問下新4 (G1242xxx)有冇机會上洪水橋?!謝!
低層對正垃圾站望山墳仲有球場在咫尺!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #1259 爆仔

之前講的是以新2計算吧…如果是新3的話全部號碼減10000吧
而你的1251機會不少

回應 #1258 leokung 謝謝你的回覆
新2 G12621,2010年9月藍咭,
2015年1月,派上水祥龍圍邨

回應 #1256 leokung

多謝你的回答,再次Thanks!

回應 #1262 leokung

謝謝回復
新3 3/10收藍咭 NO:G1251xxx
step1:22/1/14,step2:28/2/14
step3:17/3/15
Step4:19/3/15....拎了洪褔

回應 #1242 desmondching

我既分析可能同
leokung有D唔同,你唔介意我就講下啦,首先如果祥龍圍如果預留古洞居民,政府為求收地,會盡量原區安置,咁祥龍圍就成為唯一選擇,一定會預留3-4人果D多D,加上仲有一批過左NO,但指定大埔既,咁NO唔會郁得太多,其次洪水橋要分一部分俾寶田,加上新界近幾年冇咩新樓,仲有一大批區內擠逼戶等調遷,眾所周知調遷需要既又系3-4人果D,在各議員角力下,輪候冊就會變成孤兒仔。系情況唔明朗既前提下,我覺得如果10月前未審查,機會唔大,繼續等要等到凹頭15年尾了,轉區水泉澳2期有冇機會就要睇市區果D人會點。

回應 #1266 23044

寶田反而佢目標係細單位,而且全邨400個左右,仲要已經俾佢哋可以搬出市區,所以我估扣起的數目唔會太多朗邊中轉果度,扣起的應該只會百餘個左右,不足影響大隊
而擠逼戶方面,天水圍本身啲單位一係大過人,一係之前俾配房準則較鬆或者用料較好,屯門人要搬的早都搬咗,元朗水邊圍邨果啲主要長者搬唔郁,而洪福邨對佢哋嚟講論單位大小以至方便程度唔好得過天水圍,都未必會肯調遷(更甚大量住多過10年可以不分區選擇,搏住出啲都唔奇),更甚原區的擠逼戶其實唔會太多
住市區、新界東的更加唔駛講,寧願逼都唔會打算調遷入一個比現時居住地更不方便的地方吧~

因此洪福邨唔會有太多換屋同埋安置的人遷入,所以我會相對地對洪福邨能夠俾多啲輪候冊較為樂觀本帖最後由 leokung 於 2014-05-21 01:51:14 編輯

回應 #1266 23044

甘寶田多唔多單位要留比佢地?甘我1261都應該凍過水啦>< .. 我計過 如果下年2月頭 預派的話加埋我會等左4年02個月. >_<
2010年10月藍卡(新3)
g12616xxx 第1次派到洪水橋洪昌極高層 快d有匙lalalallalala 希望

岩岩上其他討論區個時睇到

有利附屬獲房委會洪水橋公屋承建合約
有利集團(00406)公布,香港房屋委員會已於1月14日,向旗下全資附屬有利建築授予承建於洪水橋第13區第三期之公共房屋發展項目之合約。
根據洪水橋標書,有利建築獲委任為主承包商,於洪水橋第13區第三期承建公共房屋發展項目,包括住宅單位、商業設施及相關外部工程。
至於此項目之總建造成本估計將約12.32億元,合約期為27個月,而計劃完成日期為2015年4月。

甘應該4月到完成?
2010年10月藍卡(新3)
g12616xxx 第1次派到洪水橋洪昌極高層 快d有匙lalalallalala 希望

回應 #1267 leokung

我估計可能有錯,但因為我住屯門,接觸到寶田,安定,蝴蝶一批家長,傾開問點解唔申請調遷出去,答案一系話調遷出去小朋友要轉校所以唔想,再唔系話未住夠10年。安定,蝴蝶真係有一部分4人住緊23-24平方果D,寶田有個直請話我等洪水橋,出面租貴D,空氣又唔好,小朋友唔需要轉校,有輕鐵直到本帖最後由 23044 於 2014-05-21 09:32:47 編輯本帖最後由 23044 於 2014-05-21 09:41:42 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...127...2039
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖