香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 凱樂苑 » 長沙灣凱樂苑呎價為9234港元
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...13...18
支持鍵盤翻頁

所謂的居屋根本就與市民購買力脫鉤!!!
2017入息中位數幾錢? 供樓要幾錢?
極度無奈~
分享 分享 讚好人數:1查看名單

地區唔同 前者冇地鐵,後者地鐵在樓下
ming122 發表於 2018-02-10 08:40:18 原文

唓,彩興苑落去彩虹地鐵站都好快啫
分享 分享 讚好人數:0查看名單

無知一問, 如果一個單位約 550 萬 , 綠表 , 萬一抽中要俾幾多首期 , 之後月供大約幾錢個月...?!
chriskaan 發表於 2018-02-09 17:22:31 原文

首期27萬左右,印花稅20萬左右,裝修因人而異,因為清水樓,預20萬左右差不多,一共70萬到,當供最盡25年,每月供22500左右,最好預鬆啲,因為今年好大機會進入加息週期,供款只會越來越多!

唓,彩興苑落去彩虹地鐵站都好快啫
SLLAM 發表於 2018-02-10 12:38:13 原文

彩興去彩虹就好快。彩虹去彩興就15一2O分鍾。

天水圍公屋都要7千幾啦!其實我覺得能力有限係可以買細D!不過好多人都又要地段好又要屋大又要平⋯⋯...
kyar_kyar 發表於 2018-02-10 03:16:54 原文

照你咁講,係咪:
東涌都買唔起就買大澳?
大澳都買唔起就買露營車?
100呎都買唔起就買太空艙?
太空艙都買唔起就瞓街?(但係因為資產超出上限所以咪使旨意住公屋)

回應 #125 SLLAM

是事實,十分無奈的說!
居屋2018 白長第十二粒珠(69) WE 827 -->家人生病放棄了
居屋2019 白單出戰  預做炮灰  志在參與
居屋2020 白單同白居二繼續炮灰

回應 #102 Yywong

我家人因結婚在2010-2012年周圍睇樓,先在2010年睇中綠楊新邨450尺賣280萬,家人籌夠3成首期準備落訂時,已經俾人捷足充登。2012年家人想買村屋,200期700尺,家人朋友話樓價會跌到時大把選擇,又無買。最後在2013年買左港島東舊樓350尺,300萬,而家層樓到500萬了。
邊個唔想樓價會平?但事實唔係。
居屋2018 白長第十二粒珠(69) WE 827 -->家人生病放棄了

回應 #108 SLLAM

多謝關心,可是樓貴是事實,不是話平就會平
股市調整過次,但樓價仍節節上升
如果晚晚祈禱就會令樓價跌,居屋大平賣,我都會做
但事實是樓價就算調整都唔會令人人負擔得起。
咁我努力儲錢仲實際。

幾多個東涌可以畀我們平民選呀?未來兩三年的居屋 ,大部分都是在市區, 你這樣說法,即係想買平啲唔使買...
Yywong 發表於 2018-02-10 08:13:51 原文
咁你認為兩個市區盤應該幾錢?我只係想表達睇自己能力去揀⋯⋯

照你咁講,係咪:
東涌都買唔起就買大澳?
大澳都買唔起就買露營車?
100呎都買唔起就買太空艙?
太空艙...
SLLAM 發表於 2018-02-10 12:55:17 原文
買唔買係你自己選擇⋯⋯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...13...18
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖