香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 屏欣苑 » 想請問假設兩年後樓價下跌
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...14...16
支持鍵盤翻頁

如果你無任何要求嘅話咁裝返個煤氣標的確可以即用,不過外觀上就.....
happypizzahk35 發表於 2016-03-07 23:31:37 原文

到時睇情況啦....
盡慳....
d喉最多遮左佢

但係睇番個廚房爐位,又係公屋果隻石屎躉,有d十五十六
分享 分享 讚好人數:0查看名單

上面幾位都冷靜d.....
大家黎都係吹下水,等抽籤.....等收樓,等搬新屋....
無謂傷感情.....
大家既意見講完,其他人鐘意聽咪聽,信咪信.....
大家自己分析.....

順帶一提,私樓同銀行借9成,都要簽自住聲明,借5成先可以放租,呢個係金管局講既tim....
白紙黑字
但市面有冇人借9成去放租呢.....

大家自己研究....
至於估價足唔足,信唔信,自己諗喇....
到時估價足時,你可能會覺得,好彩有呢位c兄提過
估價唔足,你可能考慮撻訂,冇左層樓,又或者跑山跑到錢番黎,到時會覺得,最衰都係呢條友....
仲有....綠表要填家庭成員,我唔知白表有冇

房署既人話,只可以表內家庭成員住,其他人冇名既,短住咪ok law
長住就唔比架喇,表上冇你名

但,房署唔會查law....

明未?

呢d相比起估價,只係少事一樁,當睇笑話/廢話,笑完算喇
再利申:唔係叫大家信/唔信白紙黑字,只係買樓就已經有風險,所以大家要諗清楚本帖最後由 brianabcd246 於 2016-03-11 13:36:50 編輯
分享 分享 讚好人數:3查看名單

關於銀行按揭
應該參考隔離天盛現時估價估幾多,
以佢既價諗 - 2手都咁貴,當比佢趺2 3成...
到屏欣收樓時咪衡量到按揭借到幾多
依家屏欣係1手, 所以個人認為到時唔會有估價不足既情況

上面幾位都冷靜d.....
大家黎都係吹下水,等抽籤.....等收樓,等搬新屋....
無謂傷感情.....
大家既意見講完,...
brianabcd246 發表於 2016-03-11 12:37:40 原文

其實我都同個位師兄解釋過信唔信都係自行分析,但問題係唔信佢要比佢問候,佢睇唔過眼又問候,攞數據出嚟佢又話你唔係行內人無資格講,但佢自稱係好有資格嘅行內人又從來唔攞數據出嚟,一味係到認屎認屁話人無資格話人錯,咁先係個個上火原因
白表都要填家庭成員,條例上除左直屬唔可以加人,偷雞另計本帖最後由 happypizzahk35 於 2016-03-11 23:51:50 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #132 brianabcd246

依家要借4成才可放租

借4成以上要簽自住聲明

借6成以上要經HKMC比按保

所以借九成出租係犯法

回應  brianabcd246
依家要借4成才可放租
借4成以上要簽自住聲明
借6成以上要經HKMC比按保
所以借九成...
charleskuan 發表於 2016-03-12 09:39:25 原文

c兄,你講得o岩呀
所以我咪話,市面上有冇人會借9成放租
大家自己心裡有數

因為你問都唔會有人答你
利申:我唔係叫大家去做犯法既事

紅燈過馬路,我經常都做
好喇,呢d犯法既事又或者灰色地帶既事,唔再討論喇

希望可以講番主題

到時估價足唔足,大家真係要諗清楚了

綠表最多十零萬首期,白表30萬.....

十零萬,話多唔多話少唔少,無謂浪費.....本帖最後由 brianabcd246 於 2016-03-12 11:10:25 編輯

其實我都同個位師兄解釋過信唔信都係自行分析,但問題係唔信佢要比佢問候,佢睇唔過眼又問候,攞數據出嚟佢又...
happypizzahk35 發表於 2016-03-11 23:48:58 原文

所以....有d野,當睇唔到算啦......

我淨係睇綠表既申請須知,冇睇白表....

原來都要填....

唔該晒~

btw,最新消息:

房屋委員會新一批居屋及房屋協會資助房屋,2月29日正式接受申請,截至今日(11日)下午5時,房委會樂富客務中心累計收到約2.6萬份白表申請,以及350份綠表申請;另自上月22日派表以來,客務中心總計派出約56,400萬份申請表,到訪客務中心參觀居屋模型和展出資訊的人數,累計約12,900人次。

房委會今期推出沙田嘉順苑及元朗屏山屏欣苑,房協則推出沙田綠怡雅苑,價格同以市價七折發售,由150萬元至627萬元不等,2月29日起至本月14日接受申請。

等待等待....
2019年7月 登記>G14395xx (新2)
22年6月9日 轉S1
22年7月12日收信
22年7月19日審查
22年8月6日轉S2
23年11月30日轉S4

其實好睇你認為兩年後樓市會升定跌, 升就無問題, 如果跌得多就預多錢先好買

本人意見認為如果綠表客想買屏欣苑既話, 不如依家買天水圍二手居屋仲好, 可以即住, 銀碼其實唔會差好多本帖最後由 charleskuan 於 2016-03-12 12:36:03 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...14...16
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖