香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 有裝修及維修問題可以留問題給我(不承接任何工程)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...14...143
支持鍵盤翻頁

你好請問地板膠自己容不容易鋪?如果請師傅鋪的話要幾錢人工呢?大概300尺的地方。謝謝解答!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 130# michelle王

佢話有喎...
咩牌子就唔知
分享 分享 讚好人數:0查看名單

324尺還要減去廚廁地台,實則只有250尺左右,計埋損耗用2x2尺地磚大概用70件左右
Linkung 發表於 2013-6-4 23:32:00

THX!!多謝提醒

你淨系鋪廳房地台定廚廁都要鋪埋先?
其實好簡單, 假如你廳房300呎, 用600x600磚
即300呎除4呎
最主要要知...
Ethan_Cho 發表於 2013-6-5 00:24:38

我應該只鋪廳 600x600磚 是否應該是30塊左右呢?

咁講法 自己買左磚 再搵cf 都有一定難度喎!

你好請問地板膠自己容不容易鋪?如果請師傅鋪的話要幾錢人工呢?大概300尺的地方。謝謝解答!
Windy 發表於 2013-6-6 21:15:54

其實可以自己鋪的
買o的地板膠返來
查落地, 當佢變色(即乾透後), 將膠地板貼上去
壓一壓就可以
一般淨鋪工出邊9-11蚊/呎
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

我應該只鋪廳 600x600磚 是否應該是30塊左右呢?

咁講法 自己買左磚 再搵cf 都有一定難度喎!
改改改 發表於 2013-6-6 21:59:47

我唔知你廳幾大
你鋪600x600, 1件就就等如4呎
可以自己計到, 預多10件8件通常都夠
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 135# Ethan_Cho

Thank you!

回應 132# sherrychan

唔係哂

我唔知你廳幾大
你鋪600x600, 1件就就等如4呎
可以自己計到, 預多10件8件通常都夠
Ethan_Cho 發表於 2013-6-6 22:42:32

3Q 我係324尺一房單位 扣除廚廁 應該-100尺 224尺到 (真係要70塊)

回應 132# sherrychan

上網睇過,係叫'草津',要3千多

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...14...143
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

"家居裝潢"分區有更多裝修資訊! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖