香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 水泉澳邨 » 親身感受到水泉澳的美
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...14...19
支持鍵盤翻頁

依家的政府施政真係舉步唯艱,想 揾地起樓的政棍就出來玩嘢,又遊行示威又拉布,好啦!政策不通過後又話...
ymlam 發表於 2014-07-06 21:17:03 原文

因為:[針唔桔到肉係唔知痛,]
新界東北抗議都係政棍搗事,無非錢作怪.
寂寞守寒窗,寡室安寧容客寓.
逍遙遊遠道,迷途邂逅遇蓬迎.
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #130 ymlam

唔係起乜屋,係幾十年唔郁呀.重有什麽西洋會,印度會一帶夠期又夠期啦幾百人用,我年青時一星期三晚泵波拿,變相賭塲.幾十年後半荒癈.點解唔收地呀.而家同你講有無地呀.起豪宅就唔係屏風樓?叫你做功課,了解實情先評論,有理有據.或可揾好D藉口.
寶劍鋒從磨礪出
梅花香自苦寒來
一勤天下無難事
全民護港憑良知
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #131 yungmankam

土豪係錢作怪,俾錢拆祠堂都得.耕作D非原居村民呢?人地無話要錢wo.安老村呢?咁大地方點解要即拆?唔係起好老人村先安置後拆?重有起公面積唔夠收地6%.唔使收地滅村政府都大把地方起.你憑乜扣人刁民帽子?本帖最後由 cwc 於 2014-07-07 14:16:27 編輯
寶劍鋒從磨礪出
梅花香自苦寒來
一勤天下無難事
全民護港憑良知

回應 #121 yungmankam

如果廢柴政府肯放地,地政署打開電腦大把地,人云亦云.多D留意身邊事物啦.
寶劍鋒從磨礪出
梅花香自苦寒來
一勤天下無難事
全民護港憑良知

回应  ymlam
唔係起乜屋,係幾十年唔郁呀.重有什麽西洋会,印度会一带够期又够期啦幾百人用,我年青时一星期...
cwc 发表於 2014-07-07 13:32:39 原文

咁就要叫的議員提議叫政府將的西洋會、印度會通通收番來起公屋,讓我們的二十五萬戶早D上樓啦!吾知到時會吾會又俾人告種族歧視呢?
G1237xxx,扩6,1葵盛西,2梨木树二邨,3梨木樹一邨凶宅,無奈,4富東邨感恩

口舌之爭唔啱我.一千幾百年租,幾百人享用.到期收地合情合理合法.你是否歧視非原居民,七八十歲長者?無數據唔再覆你.
寶劍鋒從磨礪出
梅花香自苦寒來
一勤天下無難事
全民護港憑良知

回應  yungmankam
如果廢柴政府肯放地,地政署打開電腦大把地,人云亦云.多D留意身邊事物啦.
cwc 發表於 2014-07-07 13:48:57 原文

我冇打算研究政府有幾多幅地喺手,地政署有幾多資源可以善用,
亦唔到我哋去干涉,只係留意到邊屆政府肯為市民搵地興建公屋,
等我地可以早日上樓,其他政界党派鬥爭,一啲都冇興趣去知!
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  yungmankam
土豪係錢作怪,俾錢拆祠堂都得.耕作D非原居村民呢?人地無話要錢wo.安老村呢?咁大地方點...
cwc 發表於 2014-07-07 13:42:55 原文

我係北區長大,裡面原居民心態想點,我亦略知多少,
大部份居民一早等緊政府行呢步,係有人借勢潑火,先攪到咁麻煩.
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #137 yungmankam

你認為現政府真心加建公屋?龍騰墟,大磡村丢空十幾年,改來改去而家仲拖.現成可建屋地重有好多,你無興趣知我亦唔多講.想快上樓就要發聲敦促此等為私利之無為官員.再重申我不屬任何政黨,亦不慣矣諛我詐,爭權奪利.祇係由愛國愛港熱血青年見盡港國興衰,變成祇會發聲護港嘅愛港愛國糟老頭.本帖最後由 cwc 於 2014-07-07 18:53:59 編輯
寶劍鋒從磨礪出
梅花香自苦寒來
一勤天下無難事
全民護港憑良知

立法會度房署代表有講過,
不過由搵地起樓,需時要5年.
yungmankam 發表於 2014-07-03 17:12:39 原文

5年即是幾時?
2012-11收號碼 G131XXXX , 擴3(買到彩興苑,已取消公屋資格)
2017年9月15日揀左彩興苑 B座,非常感恩!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...14...19
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖