香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 蘇屋邨 » 請問經濟有困難既人有冇得申請裝修津貼?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...17...20
支持鍵盤翻頁

我老表當年在醫院給開了一隻醫院未有的藥去外面藥房買。他拿單去社署報消。負責他的職員說沒有就算。最後他...
lamkw126 發表於 2018-10-14 09:09:50 原文

點解要報清藥費既,唔係已經可以免費睇醫生嗎?
G-14037   2012年8月藍卡
彩雀樓中層
市區2人    18年6月 見主住    9月22日 審查完結
9月26日 首派 (接受)
分享 分享 讚好人數:0查看名單

點解要報清藥費既,唔係已經可以免費睇醫生嗎?
yukielam522 發表於 2018-10-14 14:25:44 原文
有些特效藥政府醫院沒有醫生寫紙到外面藥房買,這就要自己比錢。都出了外面買又點會免費?本帖最後由 lamkw126 於 2018-10-14 14:34:03 編輯
蒙查查首派石竹樓中底層

儸個仔窟死自己無用既,行出來啦,唔係儸到幾時姐,對你對個仔都唔好。我無儸,我可以做野,女有全額書簿津...
nan91022 發表於 2018-10-14 03:12:02 原文

我拎左綜援唔夠3個月,冇任何受惠過果啲三糧,雙糧囉,係咪拎綜援都要拉開肚皮比你睇我點解要拎,係咪咩都要係度交代得清清楚楚呢?你答仲咩可以申請支助咪算喇,駛唔駛咁踩人同咁講嘢,係咪拎綜援既連小小尊嚴都要冇埋?
彩雀樓中層
市區2人    18年6月 見主住    9月22日 審查完結

綜緩金基本生活費我一年前儸,都有48 00几啦唔係樓主講既4千零咯
nan91022 發表於 2018-10-14 03:23:53 原文

駛唔駛比張單你睇,係批5千但扣左一千,咪得4千囉!
彩雀樓中層

[quote]特別津貼
申請人可獲發特別津貼﹐以應付個人或家庭的特別需要﹐例如租金﹑學費及其他教育費用﹑必需...
baal999 發表於 2018-10-14 09:10:33 原文[/quote
所以我真係唔明點解啲人話拎綜援好過打工,好似講到乜都有得camp咁
彩雀樓中層

我想在這說說,有些人有困難上來找幫忙,有些人有心上來去幫忙,所以不要說什條什麼例,什麼有說的什麼沒說的屁話,有心幫的就幫,沒心幫的就看看算了。有些人困難都心態好不上心,有些人困難得心情不好要是想不開的。你們可能趕人上絕路!不要以為打幾個字說幾句話是小事。本帖最後由 lamkw126 於 2018-10-14 15:03:44 編輯
蒙查查首派石竹樓中底層

回應 #164 yukielam522
之前五知你扣一千嘛,加油啦!睇到短訊未。佢真係可以寫到50%比你,甘你宜家仲有時間去整
2013年3月
拒絕滿東8/8s2

回應 #166 lamkw126
我好清楚個過程,就係甘,儸綜緩社工就幫唔到架。所以樓主唯一兩個方法第一,就係叫社工轉介你去明愛 及時雨,佢有條係話,可以比,正在等候社會福利處資助既,兩個人有6000
第二,就係穩醫生寫傷殘證明
我係五想幫既,唔會追住回帖啦
只不過樓主開始講得唔清唔楚,甘我明知有幾錢,咪會覺得奇怪咯
加油啦,樓主,如果上樓穩定,五好儸綜緩,講真,你儸,到時得4300幾,更加困難,反而其他津貼,會好挨d
2013年3月
拒絕滿東8/8s2

回應  lamkw126
我好清楚個過程,就係甘,儸綜緩社工就幫唔到架。所以樓主唯一兩個方法第一,就係叫社工轉...
nan91022 發表於 2018-10-14 15:27:30 原文
我明,我是說那些說我可以點點點,點解你唔可以點點點。佢可能以為自己好叻。但點解唔同李嘉城比,人家來香港什麼都沒有,依傢人哋住洋樓養番狗你就住公屋僸衰格呢。生長環境,身邊人際環境,心態,身態唔同,點解要人哋同你一樣。等你做咗李嘉城第二先來教化人啦。
蒙查查首派石竹樓中底層

回應 #97 yukielam522
找社區、團隊、社工……係有真實實案,自己要自己 爭取
No.1338xxx - 2013年10月
2019年(回市區安樂窩)

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...17...20
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖