香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 蘇屋邨 » 請問經濟有困難既人有冇得申請裝修津貼?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

或者你呢個case 經傳媒報導下 (如東X西X)
到時大把人爭住去支援你們呢   
baal999 發表於 2018-10-14 22:40:40 原文

第一點解要比全港人知,你要食花生你既事,你唔幫就唔幫,更何況我只係問有冇其他資助啫,如果你唔知大不了可以唔回覆架喎,你何必下下挖苦人
G-14037   2012年8月藍卡
彩雀樓中層
市區2人    18年6月 見主住    9月22日 審查完結
9月26日 首派 (接受)
分享 分享 讚好人數:0查看名單

家庭人頭越多, 援助金咪越多囉
尤以多小朋友的家庭為甚
baal999 發表於 2018-10-14 22:10:10 原文

請問家庭人口越多關申請資助黎鋪地有乜關連,你哋會唔會答得太離題呀?
彩雀樓中層
市區2人    18年6月 見主住    9月22日 審查完結

請問家庭人口越多關申請資助黎鋪地有乜關連,你哋會唔會答得太離題呀?
yukielam522 發表於 2018-10-14 23:58:35 原文

因為你問唔明點解上面有人話綜援好過返工
我就認為係因為哪些人以受助家庭人數(尤以小朋友為主)較多作參考數據

所以會有個錯覺, 拎綜援好過返工
而以樓主你的情況為例, 絕對唔係咁的

唔關你鋪唔鋪地事

而如果你問我鋪地o既意見
就係求人不如求己

鋪唔到地就唔鋪, 盡快入住公屋以減少交兩邊租的時間

又或者放棄新樓, 改排翻新樓
租金較低之餘, 亦有機會沿用上手部分裝修本帖最後由 baal999 於 2018-10-15 00:54:22 編輯
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

第一點解要比全港人知,你要食花生你既事,你唔幫就唔幫,更何況我只係問有冇其他資助啫,如果你唔知大不...
yukielam522 發表於 2018-10-14 23:56:26 原文

講真啦, 你又想搵人幫
又唔想講自身情況比人知

試問有關機構/團體點會在不明不白的情況下就對申請人提供支援/協助呢 (假設有相關補助計劃)

其實, 傳媒力量可以好大的
不要看輕喔本帖最後由 baal999 於 2018-10-15 01:03:25 編輯
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1

講真啦, 你又想搵人幫
又唔想講自身情況比人知
試問有關機構/團體點會在不明不白的情況下就對申請人提...
baal999 發表於 2018-10-15 00:53:30 原文

問題係我可以講比機構知,但唔願意比全港知,你明嗎?
彩雀樓中層

因為你問唔明點解上面有人話綜援好過返工
我就認為係因為哪些人以受助家庭人數(尤以小朋友為主)較多作參...
baal999 發表於 2018-10-15 00:46:14 原文

我相信果啲話拎綜援好過返工係就長者或傷殘人士既人適合啲,因為佢哋福真係比單親既好好多,當然我唔係要求咁喇,綜援只係幫我渡過我依家既難關,想信過多年幾或幾年後我都唔要靠綜援,只係我仲有個細仔要照顧,間中大女又要返黎,所以只係暫時性
彩雀樓中層

問題係我可以講比機構知,但唔願意比全港知,你明嗎?
yukielam522 發表於 2018-10-15 01:06:21 原文

東X西X只係舉例
唔一定係搵TVB o既

或者試下問下D  XXXX慈善基金幫唔幫到手咁啦

我相信果啲話拎綜援好過返工係就長者或傷殘人士既人適合啲,因為佢哋福真係比單親既好好多,當然我唔係要...
yukielam522 發表於 2018-10-15 01:10:45 原文

係囉,
"拎綜援好過返工" 呢一句成立與否
視乎以哪些家庭組合/狀況作參考數據

===================

樓上見到有人分享自身經歷
如何跳出綜援安全網
現階段或許未必做到
但以此為將來目標亦未嘗不可呢

相信樓主你都唔想長期以綜援為生吧本帖最後由 baal999 於 2018-10-15 01:26:52 編輯

東X西X只係舉例
唔一定係搵TVB o既
或者試下問下D  XXXX慈善基金幫唔幫到手咁啦
baal999 發表於 2018-10-15 01:11:36 原文

咁我標題問係問仲有咩機構可以申請援助囉,如果我知係咩機構就唔係係到問喇
彩雀樓中層

以心理病 去報 半傷殘?
baal999 發表於 2018-10-14 22:12:55 原文
我所知我老表有鄰居是以情緒病拿傷殘和上單身公屋的以經十二年。
蒙查查首派石竹樓中底層

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖