香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 彩興苑 » 學生申請資格
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

會唔會唔受你玩呀?你仲讀緊書~
分享 分享 讚好人數:0查看名單

學生哥, 你係冇可能買樓嘅, 我當你係普通學生
未夠18歲冇得抽, 就算夠18歲又抽到,
買居屋要比訂金10%(首期), 最尾比埋90%, 房委會最尾交貨, 你冇錢就去銀行借
去借就銀行會根據你入息/收入, 你嘅健康年齡工作等等條件去決定借幾多比你, 當然會計利息
還25年你預利息要比100萬
買樓就中間多左好多法律同埋借錢步驟
而呢一啲步驟亦都係要出錢, 責任, 心機, 耐性, 膊頭同需要時間去完成
而你係極大可能做唔到
你可以叫你呀爸出錢, 大約30萬左右, 然後叫你呀爸去銀行借錢借90%, 大約270萬, 就可以買到樓, 然後收樓果陣每個月供萬幾蚊
我嘅建議: 讀好啲書, 出黎做幾年野, 每個月儲錢, 裝備自己強化自己, 先好打算買樓, 因為借錢買樓係有風險, 而呢個風險足以摧毀你整個人生
分享 分享 讚好人數:3查看名單

樓上打得好長
不如我講重點啦

如果你有樓價咁多錢現金  18歲或後係可以申請
只要唔按揭上會 唔搵銀行係無問題的

搵銀行做按揭, 業主必需要有 mpf 有稅單先可申請做按揭.
否則唔會批.

但, 如果有百幾萬 - 3百萬現金. 咁點解唔買私人樓呢?   本帖最後由 elizathie 於 2017-03-30 10:05:20 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

樓上打得好長
不如我講重點啦
只要唔按揭上會 唔搵...
elizathie 發表於 2017-03-30 10:02:05 原文

見係學生哥先打咁長咋

見係學生哥先打咁長咋
23470335 發表於 2017-03-30 10:11:15 原文

可能佢係爸爸呢

可能佢係爸爸呢
elizathie 發表於 2017-03-30 10:15:01 原文

又有可能喎

樓上打得好長
不如我講重點啦
只要唔按揭上會 唔搵...
elizathie 發表於 2017-03-30 10:02:05 原文

我真係唔明宜家啲學生點解一夠18歲就話要入紙申請公屋, 買樓...(屋企大把錢例外), 佢哋宜家係咪無地方住呢, 佢哋咁攪法, 起幾多樓都無用啦.
同埋樓價癲升嘅時候個個都出黎話要買樓, 點解沙士果時又唔見佢哋買呢, 佢哋其實係為咗要住定係為咗賺錢舐著數呢.
大家心裡有數啦
1027 hrs. 2017/03/30

樓主父母姓何唔通又你知咩?
戀愛中

無可能得啦
擴4 05/2015 1371xxx

U036 擴1

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖