香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 其他 » 得公屋真的得天下?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

買楼(ˇˍˇ) 想~,但差餉,地租,管理費加埋都等于每月租金。每個月供但產權好似得50年。辛苦供滿又要維修。仲要保証收入好,公司執立行業無境之類事情,吾係就幾十歲都要跑数供楼。睇反十年前和現在楼價升左3~5陪,但人工就連高官和専業人任都追吾到。
我就當依家入左自撰私用廚厠安老院先行計劃,最少5使上天台比人用水喉沖涼,住D半牆板間床位,床下底得個尿壼。
13016xxx 擴3
Step 1 2012-04-11
step 2  2015-2-17
step 3  2017-3-24
step 4  2017-3-27
分享 分享 讚好人數:0查看名單

大強和妻子都沒有生孩子,他們住在二人公屋裡。大強已五十多歲,因為沒有兒女依靠,便一直都努力儲蓄,打算退休後可以少些依靠政府。公屋二人家庭的資產上限是174萬,大強和妻子共儲得120萬,本來以為還有很多才超額。可是有一天飛來橫禍,大強的妻子被車撞死。房署知道此事後,立刻送上賀禮:“閣下超出一人資產上限(113萬), 必須交還公屋。”  大強受不住喪妻和失去公屋的雙重打擊,吐血而亡。
房署這樣就解決了香港一宗房屋需求。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

希望大家都派到心水樓

但係限著你攞幾多錢退休呢!一人限113萬,二人限174萬,三人限224萬,你試下攞著呢啲錢退休睇你憂唔憂心?
SLLAM 發表於 2017-11-24 12:22:46 原文

60歲就唔洗查
G1316 新2
2012年10月藍咭
21 May 017 轉S1
28 June  2017審查
7 Aug 2017轉S2
17 Aug 收合格信 27 Oct 2017轉s3
2 Nov 2017 S4       7 Nov  2017 派欣田 綠田樓 中底層

大強和妻子都沒有生孩子,他們住在二人公屋裡。大強已五十多歲,因為沒有兒女依靠,便一直都努力儲蓄,打算...
SLLAM 發表於 2017-11-24 12:50:32 原文

真人真事嗎?
G1316 新2
2012年10月藍咭
21 May 017 轉S1
28 June  2017審查
7 Aug 2017轉S2
17 Aug 收合格信 27 Oct 2017轉s3
2 Nov 2017 S4       7 Nov  2017 派欣田 綠田樓 中底層
分享 分享 讚好人數:1查看名單

嗰天下邊住咗四十幾億人……

其實好可笑,香港長期坐擁巨額儲備,但偏偏大部份市民要捱唔理嘅樓價同租金,到底問題出係邊?成日話冇地起樓但又有咁多地賣比私人發展商?係咪乜都要照顧經濟先?可唔可以以民為本行先呢?

60歲就唔洗查
heihei811 發表於 2017-11-24 13:10:05 原文

係,但你59歲冇百零萬,60歲又點會突然有幾百萬?最終都係限著你唔畀你有咁多錢退休

真人真事嗎?
heihei811 發表於 2017-11-24 13:13:39 原文

我虛擬出來的,但,誰敢保證現實沒有這種個案?

新移民個個住新公屋→呢句說話真係難聽過粗口呀
等...

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖