香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 銀河苑 » 銀河苑裝修/運輸同搬屋問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

反而想問有無D運輸公司(5.5/10噸果D)可以介紹?
我諗大家都係訂磚訂造家私 師傅頂多咪搭船入梅窩 人工比多D
但運輸要申請禁區紙都應該煩 想睇下會唔會好似淘寶咁有個集運點
EG應該大陸訂磚同某D家私
又或者搵2-3家一齊夾運輸
分享 分享 讚好人數:0查看名單

大家開始諗下點裝修未?
我們去過砵蘭街問過買瓷磚送唔送梅窩。
個師傅話淨送到街渡(油麻地)
之後再自己搵船家送再梅窩。
到梅窩之後會唔會搬上樓就未清楚。

我淨係問咗瓷磚。
新買傢俬/搬屋都未知點。

各位ching有無資料可以分享下。或者有冇咩建議?
mrmeow 發表於 2017-11-29 08:01:22 原文
我勸你裝修找梅窩的裝修公司一手包辦,因為水路仲貴過陸路。你想用乜料,佢地有專車搞掂。又或者在東涌找裝修也可。買傢俬可以找碼頭果間傢俬公司看下,又或者宜家傢俬。
09/12擴展1人。
10/13結婚(擴2 G1326)。
04/15及10/16加一對仔女並轉離島4。
6/2/17首次審查,06/17為S4並第一次派銀灣邨。
11/8/17正式收匙。

反而想問有無D運輸公司(5.5/10噸果D)可以介紹?
我諗大家都係訂磚訂造家私 師傅頂多咪搭船入梅窩 人工比多D
...
kendricwkh 發表於 2017-11-29 19:28:45 原文
你叫師傅入嚟裝修,邊個運走啲工具,邊個清理裝修垃圾先?
有冇車同你做?
09/12擴展1人。

回應 #13 Thomascyk
我媽媽做地盤 幸好都搵到CFU入黎 最多我自己車/BK GOGOVAN但睇返CHING #12個回應 想講返...
唔係唔想搵梅窩D裝修 而係上網一搵 大多都話有D伏 (或者唔係事實?)

同埋最緊要既係運家私電器果D 運輸都係其中一個煩惱

回應  Thomascyk
我媽媽做地盤 幸好都搵到CFU入黎 最多我自己車/BK GOGOVAN但睇返CHING #12個回應 想講返...
唔係唔想搵梅窩D裝修 而係上網一搵 大多都話有D伏 (或者唔係事實?)
同埋最緊要既係運家私電器果D 運輸都係其中一個煩惱
kendricwkh 發表於 2017-11-29 22:27:37 原文

如果係自己車,並以公司名義的話,咁就要先為架車做許可證先。但做許可證,首要的係你該單位的正式屋契,否則申請不到。
另外就係要你媽媽地盤的商業登記證,申請果架車的牌簿。
如果係個人申請的話,只可以以私家車作登記,仲要架車的車主係屋契上的名單。
跟住傢俬電器,電器的話,正如我之前在其他Post講過,冷氣機、熱水爐、抽油煙機需要安裝的電器,找返當地的師傳搞(除非你自己用架車運入去,仲可以自己裝到),因為只有幫襯買電器才會安裝;傢俬我就找宜家搞。
09/12擴展1人。

回應 Kendricwkh , “反而想問有無D運輸公司(5.5/10噸果D)可以介紹?
我諗大家都係訂磚訂造家私 師傅頂多咪搭船入梅窩 人工比多D” 我工作中都有認識運輸公司, 問許可證的申請中, 到時可行的話會post給大家。 只是入伙時麻煩的
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我都已經搵左朋友裝修設計公司, 佢會一條龍幫我整好晒所有野, 唔駛唸, (預30萬裝修)
剩係自己唸電器個到, 佢一次過幫我運入去定我自己運~(不過可能差不多收樓時, 屯門個D倉如果一次買多D可以免運 =])再唔係寄存東涌豐澤, 一次過叫車入梅窩, 我相信到時D電器舖會免運既, 話晒咁多人要買電器~本帖最後由 kwankiu 於 2017-11-30 10:34:47 編輯

其實我間唔中會過,已經有當地裝修已經開始接單 , 宜度唔比POST 相 (怕我係賣廣告) 要PM我
marioshek 發表於 2017-11-29 23:11:13 原文

PM PLS !!

參考下!
唔該CHING !

可以送貨到東涌,然後搵梅窩運輸接貨(過車).
銀河B座

回應  Thomascyk
我媽媽做地盤 幸好都搵到CFU入黎 最多我自己車/BK GOGOVAN但睇返CHING #12個回應 想講返....
kendricwkh 發表於 2017-11-29 22:27:37 原文

朋友做百XX,開左個時段送貨梅窩      

逢星期五 2-4 PM ,仲唔駛加運費,免費送貨!

電器可以煩少樣!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

利民政策!!!!!!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖