香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 特快計劃 » 特快一人 (長者屋/服務設備大樓) 一問
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

服務設施大樓 共用厠所  誰負責清潔?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

睇你揀邊道,服務大樓果款,厕所、大廚房在走廊出面,不過都在單位附近,共用厕所我先覺得唔方便,廚房就有獨立掣位,人地用唔到你啲电掣、煤氣,不過自己可以喺房用电磁爐煑食,房內無预地方置洗衣机,果道有共用嘅洗衣房,有洗衣机同乾衣机,免费使用,自備洗衣粉,衛生問题要自己諗,有無壞机好難講。另一款係住宅低層,通常三至六層,呢款通常房內有埋厕所,都係共用走廊外廚房(可以係房用电磁爐),公衆洗衣房。兩款長者屋都係自己獨立房門入屋,一間公屋擋開二至三間果款唔會再出。房內通常會有煙霧頭。
10年U02399xx擴展市區
14年加人,号碼等同G1310xxx,擴2,.  16年轉市2,                     
17年9月轉回擴2,     11月14号審查,. 11月30号轉s2
12月1号s3,.   12月4号s4
分享 分享 讚好人數:3查看名單

房內闊唔夠6呎,張床未要打直擺?? 重有想問係未每間房內都有洗手盤嫁?
benchoi824 發表於 2017-12-12 09:30:10 原文

係呀!如住者高小小,張床係唔可以打橫放,只可直放!(會不會有個別房闊有6尺就唔肯定)。每間房內有洗手盤!及開關厠所燈製和煤氣製!會計電費和、煤氣費!水費是不用付的!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

長者有時會走,半夜call車咁樣。。。囉...似老人院咁。。。如係服務設施大樓就係咁樣。。

我只想快d上樓咋,不過我諗點都好過我依家住工廈既!
benchoi824 發表於 2017-12-12 09:36:08 原文
大陸人唔好再落嚟香港爭公屋!隔離屋勁多大陸人5年生3件,拎曬福利又想轉大屋,好憎佢地

睇你揀邊道,服務大樓果款,厕所、大廚房在走廊出面,不過都在單位附近,共用厕所我先覺得唔方便,廚房就有...
Mei1965 發表於 2017-12-12 10:28:38 原文

請問房內洗手盤可以點用?? 如果有位可唔可以利用洗手盤個來去水用洗衣機的?
2010年申請非長者1人, (U-0260XXX) , 年年申請特快都冇份, 今年特快P038XXX

服務設施大樓 共用厠所  誰負責清潔?
nniikk 發表於 2017-12-12 10:13:20 原文

我都想知
2010年申請非長者1人, (U-0260XXX) , 年年申請特快都冇份, 今年特快P038XXX

回應 #1 benchoi824
唔想再等都冇計,因為我是單人都等咗8 年,啱啱有欣田

回應  benchoi824
唔想再等都冇計,因為我是單人都等咗8 年,啱啱有欣田
Moonlam777 發表於 2017-12-12 13:26:34 原文

單人等8年就可派正常一人公屋?? 我非長者一人等咗6年自己計過d分都重要等多10年先得,你唔係非長者一人既申請?

單人等8年就可派正常一人公屋?? 我非長者一人等咗6年自己計過d分都重要等多10年先得,你唔係非長者一人既申...
benchoi824 發表於 2017-12-12 14:55:05 原文

如果你要再等10年,長者屋都未必排到。每次特快都成4萬幾單身申請,但只得數百單位。
你要有心理準備連長者屋都未必到你揀。

長者屋有清潔做公衆地方,房內唔入
10年U02399xx擴展市區
14年加人,号碼等同G1310xxx,擴2,.  16年轉市2,                     
17年9月轉回擴2,     11月14号審查,. 11月30号轉s2
12月1号s3,.   12月4号s4

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖