香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 海盈邨 » 海盈 係咪都要成11月?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #10 sallyjeffy
2017年5月中到而家2018年1月後期去左3萬號碼有多  我淨計 市4
靠神速的安泰同滿東啦今次
海盈好難啦,號碼5夠前(大把號碼前的未派)

最大機會係蘇屋同碩門(如果碩門5遲派)

g1254-g1266大概可以去3棟安泰,仲有1棟應該夠推到g1268

然後滿東散d人,派2個半月 3000左右(上次迎東5知散左幾多)

g1271我估都係派蘇屋前後.....但係個時間.....你知有幾個月食骨期, 點知我係蘇屋前定後...一陣蘇屋早左號碼食5到= =...後左又5夠單位......本帖最後由 CC030 於 2018-02-09 19:01:01 編輯本帖最後由 CC030 於 2018-02-09 19:01:30 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  sallyjeffy
2017年5月中到而家2018年1月後期去左3萬號碼有多  我淨計 市4
靠神速的安泰同滿東...
CC030 發表於 2018-02-09 18:55:08 原文

17 年5月、1234 派第一次
18 年2 月、派到125頭(1257 食骨)
可以計下安泰一共幾多4 人單位去消化呢大約2萬個號碼
市三 G1252
安達->啟德居屋
分享 分享 讚好人數:1查看名單

1302xxxx擴2轉市2 28/12/17 巳見主任 等,,,,合格。1O/1/18 s1跳S2  23/3/2018轉S3 27/3/2018 S4 茶花樓

1309咪都有機會食骨

回應 #12 sallyjeffy
我朋友g123 17年5月派第一次我記得 g121x都係3月派第一次
g1227都係 17年5月派第一次
3月頭-5月31號都係4棟安泰
10月-11月有迎東3000,欣田4600
同2018今次情況差不多,
滿東3000,蘇屋4000,安泰3500...但真係要留意3月前後走勢先能預測蘇屋派的日子

我朋友g123 17年5月派第一次我記得 g121x都係3月派第一次
g1227都係 17年5月派第一次
3...
CC030 發表於 2018-02-09 20:39:36 原文

安泰市四有大約有一千個單位、不是大部分留比白田嗎?
市三 G1252
安達->啟德居屋

回應 #16 sallyjeffy
安泰係留比美東650(其中應該無一半係4-5人家庭)有d人話土瓜灣都會留, 但2017 &2018首批都留了好多比調遷,今次仲可以派成個月,

上次2017成2個月.

其實號碼混合計數,所以雖說得1000,但可以去成1萬number
今次 g1241-g1254(900個安泰4-5人單位),,隔離葵翠200個

所以市區4人....1000 都可以粗略1萬咁計(當中大把派第二次)

號碼不擔心呀......點解d屋不停推遲,搞到失晒預算...近排太快啦.只要其中一次5準時,就可以一個月ko3次機會..對準時間就入啦...慘過買股票

安泰市四有大約有一千個單位、不是大部分留比白田嗎?
sallyjeffy 發表於 2018-02-09 21:25:09 原文

安泰有1314個兩房單位,夠去2萬個號碼。留俾白田的係蘇屋
G1303 正常家庭隊 2012/05 藍卡擴2;2014/10 擴2->擴4;
2018/07/03 市4->擴4S1, 8/14有期,8/23見主任,9/6補文件
2019/01/29 轉S2,第一次:2/27滿東高層,3/15 S2;  第二次:5/22 S3,31/5新翠井,13/6 S2; 第三次:08/7 S3,13/7新田圍(主馬路噪音好難頂)

靠神速的安泰同滿東...
CC030 發表於 2018-02-09 18:55:08 原文

海盈一定快過碩門,碩門好難會7-8月預派,好似迎東咁,拆完天稱仲要過多一年先預派。迎東由拆天稱到入夥,計時間有15個月。對比滿東,碩門起左都差唔多2年幾,仲腰等多半年至一年,滿東起左唔夠一年好似就來起貨預派,進度差好遠,唔通係碩門非標準型設計要多D時間起?本帖最後由 Ttss 於 2018-02-09 21:58:55 編輯
G1303 正常家庭隊 2012/05 藍卡擴2;2014/10 擴2->擴4;
2018/07/03 市4->擴4S1, 8/14有期,8/23見主任,9/6補文件
2019/01/29 轉S2,第一次:2/27滿東高層,3/15 S2;  第二次:5/22 S3,31/5新翠井,13/6 S2; 第三次:08/7 S3,13/7新田圍(主馬路噪音好難頂)

回應 #19 Ttss
迎東當時停工,好似新昌無找數,,總之迎東應該5可以作比較
滿東,海盈,麗智同一個承建商,所以估計前後腳完成

就算用迎東比較,你可以翻查相片,  迎東5月30相片=滿東1月20相片(迎東11月開派,即滿東不會遲過7月)

但看政府起滿東快到趕出貨咁, 個人覺得5-6月派5係無可能, 6月都叫作上半年,要出數架,記住政府d財政年度就要有數,就係差不多的日子

2. 碩門  又可以對比碩門1期(08年11月照片=碩門1月中照片)
碩門1期係6月中上下派,所以2期應該都徘徊7-8月本帖最後由 CC030 於 2018-02-09 22:02:50 編輯本帖最後由 CC030 於 2018-02-09 22:03:02 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖