香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 屏欣苑 » 宣誓一問
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

印象中,係要屋主親身去做除名手續,我份除名FORM仲未填
jawspaulsuen基 發表於 2018-03-15 22:43:45 原文

yes,我記憶中戶主都要去處理的
我16年年尾房署call me 叫我除,不過因為我有申請其他野所以唔係屏欣除的
屏欣好似簡樓時有講收樓前定收完唔知幾時要除到,反正慢慢唔使急,驚咪8月除囉,好快搞好本帖最後由 藍藍33 於 2018-03-15 23:06:15 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

因為印花稅條例……首次置業人士需要作出聲明 只得一個物業…… 之後就 只需要畀基本嘅印花稅
CWL147 發表於 2018-03-15 19:05:53 原文

應在收樓前幾時要去宣誓?

應在收樓前幾時要去宣誓?
Carmen01 發表於 2018-03-15 23:25:27 原文

如果你係搵房屋署嗰個律師代表,律師費已包埋宣誓
分享 分享 讚好人數:1查看名單

兩樣我都好早做左,答到你
1. 要除名,要太太去屋村辦事處交表除名
2.先問你律師樓價錢包唔包宣誓,包就唔使理...
藍藍33 發表於 2018-03-15 21:41:45 原文
去民證處宣誓,要有宣誓內容,請問要寫d咩先正確?
唔該!本帖最後由 smallwhite 於 2018-03-16 08:10:01 編輯

師兄,可以肯定咁覆你,現時唔需要做除名
因我都是公屋有戶籍.........問過屋邨經理,佢地講過收到鎖匙都未...
jawspaulsuen基 發表於 2018-03-15 22:40:38 原文

如果白表遲D除公屋戶籍, 可能到時夠期要申報入息和資產時超標.

揀樓時簽左份公屋除名表。房署係收樓時會幫你搞埋佢。

去民證處宣誓,要有宣誓內容,請問要寫d咩先正確?
唔該!
smallwhite 發表於 2018-03-16 08:07:32 原文

已經PM 你....SMS for your information

愈近收樓愈多嘢搞

雖然我只是住戶,但房署上年都有打黎叫我除名,但我話我仲有排先可以收樓,咁佢話可以收左先除,好似收樓一個月內咁上下

加就難~除話都冇咁易~唔使心急既

回應 #17 CWL147
可以send 埋宣誓內容給我可以嗎?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖