香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 欣田邨 » 欣田邨裝修問題召集區
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

一般裝修既問題都唔算大問題,因為都事先諗好度好
有問題都係少問題,好快就解決
我地花心思既反而係設計上既問題,生活細節上既問題:

1。連身鏡如何慳位放置同時保留出門前可以適當距離照到全身既問題
2。平時出過街除底又未洗住既外套牛仔褲之類衣物既放置問題
3。未需要開冷氣既季節,想開大門同窗通風既時候點樣設計令經過既人唔能夠望到入屋既問題
4。家中二人各自有自己獨立電腦讓二人能夠同時工作既工作空間
5。用唔同物質,顏色既窗簾同可轉色既轉色頂燈因認季節日長夜短時間不同既採光之下運用入屋既光線
6。用度身訂做既磁貼蚊網讓全屋所有窗戶係防蚊環境下作盡可能既通風

*純粹我家中個人考慮,只作參考本帖最後由 smile2207 於 2018-04-30 05:04:01 編輯
分享 分享 讚好人數:3查看名單

1。連身鏡如何慳位放置同時保留出門前可以適當距離照到全身既問題( 裝喺大門 出門口你一定要開大門)
2。平時出過街除底又未洗住既外套牛仔褲之類衣物既放置問題( 棟一碌 衣帽柱 已解決)
3。未需要開冷氣既季節,想開大門同窗通風既時候點樣設計令經過既人唔能夠望到入屋既問題( 用百葉窗簾 窗簾角度向下)
4。家中二人各自有自己獨立電腦讓二人能夠同時工作既工作空間( 拖板 wifi)
5。用唔同物質,顏色既窗簾同可轉色既轉色頂燈因認季節日長夜短時間不同既採光之下運用入屋既光線 (加光暗掣。。。 或買有得無段調光嘅led頂燈)
6。用度身訂做既磁貼蚊網讓全屋所有窗戶係防蚊環境下作盡可能既通風
窮L唯有乜嘢都...自己整...慢慢做..@@
分享 分享 讚好人數:1查看名單

問題就係成日上住CY,club冇乜時間裝修。
新4-G1259
分享 分享 讚好人數:2查看名單

分享 分享 讚好人數:0查看名單

想拆左廁所塊鏡, 頭痕緊邊度有一樣色的瓦仔賣
請問大家知道嗎?
求助  
wongfei 發表於 2018-04-30 00:08:59 原文

我都要拆,開頭都煩里個問題,最後決定上淘寶買封畫掛上去或貼磁磁的貼上去,平靚正,據說防水的
新3
G1292 XXX
28-03-2018 終於取匙 喜派欣田邨
分享 分享 讚好人數:1查看名單

1。連身鏡如何慳位放置同時保留出門前可以適當距離照到全身既問題( 裝喺大門 出門口你一定要開大門)
2。...
大倫 發表於 2018-04-30 08:25:12 原文

多謝你意見啊大倫XD
不過我都解決哂架喇...
只係講返我地認為最傷腦筋既部份

2。...

電腦個意思唔係分線上網或者流量
係一間屋要兩個放電腦既位置比我地兩個各自做野 最後設計為平時又要收得埋一個,二人同時係屋內用電腦先至打開第二個電腦位

2。...

大門全身鏡都係好方法啊
不過我地度門有另外既重要任務 整完影過你睇

回應 #5 wongfei
旺角上海街

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖