香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 海盈邨 » 海盈係咪冇消息源?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #4 johnnykit
海盈特別在地下平台都鋪好,如果樓層未搞好應該唔會做好地下,不過等驗得消防等入伙紙呢d就一定,但通常呢樣都唔影響預派,只影響派匙,所以才問唔知等緊咩未預派
市3-G13097xxxx(2012年7月藍卡)
蘇屋荷花樓(首派)
1/3 取匙   18/10 簽意向書   11/10 收信   
8/10(S4)    4/10  (S3)    11/5(S2)
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #10 DimDic
居屋確係冇咁快搞掂,不過海盈目測係完工狀態
蘇屋荷花樓(首派)
1/3 取匙   18/10 簽意向書   11/10 收信   
8/10(S4)    4/10  (S3)    11/5(S2)
分享 分享 讚好人數:0查看名單

G13078 市3 S2

可能等緊驗消防呢!好多野表面OK曬,其實裡面都未得呢!一切等安排啦!派到就開心死囉
johnnykit 發表於 2018-07-01 17:35:14 原文

我想問下,你知5知,如果低層未放晒線, 甘通常要搞幾多日???

會員昨日去望完,話地盤叔叔話低層未放晒線...

系咪放晒線就驗消防?然後派得?本帖最後由 CC030 於 2018-07-05 14:51:41 編輯

回應  johnnykit
海盈特別在地下平台都鋪好,如果樓層未搞好應該唔會做好地下,不過等驗得消防等入伙紙呢d...
Kinglawsica 發表於 2018-07-02 16:11:23 原文

預派前 (竣工)好似要驗一次??? ,BUT 5知驗D咩?

回應 #15 CC030
驗咩都可以預派,係派匙就一定要驗哂有入伙紙
蘇屋荷花樓(首派)

回應  CC030
驗咩都可以預派,係派匙就一定要驗哂有入伙紙
Kinglawsica 發表於 2018-07-05 15:07:14 原文

我知派匙就一定要驗哂有入伙紙

但系驗咩都可以預派<----我5系好明呢句???? 我記得好似系驗電力...定系消防???

因為如果預派前咩都5洗驗就可以派就話姐...但如果必須要驗的話,都想知系驗D咩..驗幾耐?

因為6月16 有會員話地盤叔叔話差驗樓清樓,  7月3會員就話差低層未放線....(甘如果要驗的系電力...甘月尾派就有難度...但相反,如果5系驗電力,甘8月前派都5系無機會)本帖最後由 CC030 於 2018-07-05 15:23:45 編輯

回應 #17 CC030
意思係驗緊d咩都可以預派 大部分已完成,之前有人放相係有著過燈,電力相信問題不大,驗咩真係冇人知,都冇人理
蘇屋荷花樓(首派)

回應  CC030
意思係驗緊d咩都可以預派 大部分已完成,之前有人放相係有著過燈,電力相信問題不大,驗...
Kinglawsica 發表於 2018-07-05 15:27:25 原文

硬系覺得海盈就派..過度精神緊張

意思係驗緊d咩都可以預派<----呢句系你估?  定之前D 派屋都係求其驗幾樣就派得??

自從蘇屋越來越遲我都無神經質好耐....突然發現海盈似快過蘇屋...又要食藥

回應 #19 CC030
只係認為樓已起好,驗樓幾個月理應唔太影響預派日子,反正由預派到取匙都係幾個月甚至半年,已足夠時間驗咩到入伙紙出啦
蘇屋荷花樓(首派)
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖