香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 其他 » 你哋會點選擇?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

當然申請公屋先啦~居屋都唔係話你想買就即刻買到,都要抽嘎~見步行步啦~
10年10月12單人 U02498118
14年5月21擴2 G1317260~G1319636
18年3月21派葵盛西邨拒絕
5月14收信確認轉市2
10月13收信派順天邨 11月1綱上見拒絕
11月7s2 26s3  29s4
分享 分享 讚好人數:0查看名單

要睇幾多歲, 以下係我嘅諗法:
20至25歲 揀儲錢買樓
30至45歲都儲唔倒少少錢首期買樓就申請公屋,儲錢同申請公屋可以同步進行,到時有錢就買居屋,冇就上公屋。
45至50歲就要睇有冇仔女,冇仔女就唔好買樓,申請公屋留多d精神金錢享受人生。通常四十幾歲未結婚生仔,多數只結婚唔生仔,唔計娶後生女果D。
50/60歲就更加唔好買樓,有仔女就留錢比仔女買,等仔女慢慢供,自己申請公屋,準備退休。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

同我情況一樣,我就入表排住先,到最後儲既錢唔夠樓價升得快,放棄左 排排下都就到我地啦,所以邊排邊...
CCN77 發表於 2019-01-16 14:37:46 原文
請問排左幾耐

https://m.discuss.com.hk/index.p ... d9aa33f2e8_77026528
楼主响跌吉好惊俾人“小”。 似乎两边主张排公屋佔多数。本帖最後由 macnew 於 2019-01-16 15:18:53 編輯

要睇幾多歲, 以下係我嘅諗法:
20至25歲 揀儲錢買樓
30至45歲都儲唔倒少少錢首期買樓就申請公屋,儲錢同申請...
大頭B 發表於 2019-01-16 15:14:37 原文
CHING兄呢個方法都可以諗諗,兩者同時進行.但要唔要先儲一年錢然後再去申請,本人積蓄唔多. 為應付申請前幾幾個月洗費

回應 #14 macnew

被發現

CHING兄呢個方法都可以諗諗,兩者同時進行.但要唔要先儲一年錢然後再去申請,本人積蓄唔多. 為應付申請...
CK689 發表於 2019-01-16 15:25:10 原文
緊係要儲錢先喇! 連六個月生活儲備都冇,學咩人講買樓嗎? 連申請公屋都窄窄地喇!

緊係要儲錢先喇! 連六個月生活儲備都冇,學咩人講買樓嗎? 連申請公屋都窄窄地喇!
大頭B 發表於 2019-01-16 16:19:07 原文

CK689 發表於 2019-01-16 16:23:07 原文

請問排左幾耐
CK689 發表於 2019-01-16 15:15:17 原文
5年,現在S1,當年我地結婚個時諗住買樓,過左兩年,唔係好對路,就入表申請先,排下排下都就到了

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖