香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 其他 » 寬敞戶
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

沙田坳邨、彩德邨或彩福邨都係新樓!
歡樂香江幸運星
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 8# CandyLee

我朋友單case已經係兩年前架喇,佢嗰時一"味"賴死唔肯搬囉但事實上賴唔賴死房署都真係會比好多地區等你地選啱搬走架喎

回應 12# 小屁

因為我知現在的一人單位都供不應求,但又估房署唔會放過我1人住緊400呎單位,因過兩個月我就要面對現實,要向房署刪除一人的戶藉,而正式變為一人的超寬敞戶,但我住的屋邨又是勁舊的,都成30年以上,但本區雖然是屬葵青區,但真是新樓暫只得葵聯樓,但又似都無咩單位剩,其他都是舊樓,最無奈較方便的地區,單人單住是超細,得10或14.XX,真是好怕要調咁細呀!雖然預咗會調細,但可不可以不致咁細呀??我好希望可以好似妳朋友咁可以分到間2-3人單位呀!所以咪想知是因為特別原因囉!

回應 13# CandyLee

我朋友之前住彩虹邨都係4佰幾呎,而家住黃大仙係22.03平方米,真係冇特別原因,淨係賴死咋

我朋友之前住彩虹邨都係4佰幾呎,而家住黃大仙係22.03平方米,真係冇特別原因,淨係賴死咋;0...
小屁 發表於 2011-8-22 23:41

拖得一年得一年

candylee 住400呎,樓主住34.幾,房署一定會跟密candylee 的case

我都係住34.34 和諧一型,將來房署政策冇變的話,都有可能要調細單位,不過,我原是葵芳邨咸水樓重建戶的, 以前房署承諾居住葵正葵明和諧一型的咸水樓重建戶,2人家庭可以選擇2-4人一睡房(即34.34平方米)單位,而家有好多團體反對此政策,尤其是當年26座咸水樓事件

回應 14# 小屁

首先多謝你的回覆呀!這情況我都相信只有等及面對,盡量睇定一點,盡量唔好驚咁多先啦!

拖得一年得一年

candylee 住400呎,樓主住34.幾,房署一定會跟密candylee 的case

我都係住34.34 和諧...
敏carman 發表於 2011-8-23 04:24:49

我都知道我應該會俾房署優先處理的一批呀!因為是嚴重寬敞戶,所以咪更加怕好快要被調遷,但都無計,政策是這樣,但惟有正如妳所講拖得一年得一年啦!
我本來就是想調去葵芳架!但見都一人單位只得10.xx,就知道唔哂唸啦!又知會不會有機俾我大一啲單位喎!
不過我都有聽過妳提及葵芳之前房署的安排呀!但後來又變掛,所以聽落都覺得你們好似被房署欺騙咗咁呀!希望妳不用咁快要和我們一樣同一遭遇啦!而妳都可以住耐啲唔使搬住啦!

回應  小屁

因為我知現在的一人單位都供不應求,但又估房署唔會放過我1人住緊400呎單位,因過兩個月我...
CandyLee 發表於 2011-8-22 22:37:18

我都係好怕第時得10.xx或14.xx!!!
咁細真係唔知點住嫁><

我都係好怕第時得10.xx或14.xx!!!
咁細真係唔知點住嫁><
mowminnie 發表於 2011-8-23 10:46:40

是呀!真是好細呀!大少少的一人單位都是好似只得16.1咋!我亦去過一個朋友的朋友單位(就是16.1的一人單位),睇過真是好少咋,可以講是一間套房囉!當然有獨立廁所及廚房,雖然知道有間公屋住都算好幸福,因為實在好多人都捱緊費租等上公屋,但真是好怕要住間咁細既屋呀!
但我相信你應該可以拖得耐過我至需要搬,因為我兩個月後申報的話,應該會好快就收到信話要我調遷囉!所以現在都唯有等及面對現實呀!不過你應該好過我,因為你可以揀觀塘區或黃大仙區的內的屋苑,但我就無咩選擇,只有葵青區或唔知邊處就近的分區區議會之地域 (這都是其他網友的回應),我去房署個網查過,葵青區真是無咩選擇呀!特別是我那區簡直唔知點揀呀!成30年以上樓齡,其次就是15或以上樓齡,最新的葵聯邨又是細,而且聽聞已經無啦!而較新的石籬邨又唔多方便,真是唔知點算呀!希望被棟的單位不知太差啦!祝我們大家都好運!

是呀!真是好細呀!大少少的一人單位都是好似只得16.1咋!我亦去過一個朋友的朋友單位(就是16.1的一人單位),...
CandyLee 發表於 2011-8-23 12:39:56

其實我係收到信26/8要交表...選地方!!
我可能最快2個月後要搬架啦!!

如果你唔係收到信...你可以放心呀!!
可能拖到1-2年嫁...寬敞戶唔係自己申報嫁!!
佢查到會自動寄信比你...所以我估可以拖一排!!

我今日問左房署 , 有原因下可以調區嫁!!
例如:工作地點係附近呀..方便照顧家人!!
都可以要求派大小小...例如:準備結婚!!

你有咩要求可以同佢傾下...佢地會盡量安排!!

我今日問左都冇之前咁擔心
同埋依到d網友都好好..有case分享...

好多謝大家呀!!!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖