香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 彩興苑 » 綠表居屋交回公屋期限
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

知道綠表居屋交回公屋期限是60日,有無街坊知道60日係由 成交日 開始計定 收樓日 開始計?唔該哂
wingwong0903 發表於 2019-05-05 19:56:01 原文
真正收樓攞到鎖匙日開始計,星期六日計算在60日內,延長30日要交三倍租本留言最後由 SLLAM 於 2019-05-05 22:25:57 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

真正收樓攞到鎖匙日開始計,星期六日計算在60日內,延長30日要交三倍租
SLLAM 發表於 2019-05-05 22:24:35 原文
謝謝分享

彩興苑係拎到鎖匙60日內交回公屋單位~ (* 2018起賣嘅居屋改咗例)

如果60日內交唔到,可以申請延期30日,要交三倍租金佔用費但仍有差餉減免,過埋呢30日都都交唔到屋,房署會出信俾多7日你搬走,再唔搬房署會出最後通知俾多28日你搬走,之後房署可以爆門趕你走收返間公屋。而最後嗰7+21日會收三倍租金嘅租值保償金但無差餉減免。本留言最後由 iwyk4 於 2019-05-06 00:06:58 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #13 iwyk4

THANKS

我問過房屋署 要填搬遷公屋申請表
有一度要填交回公屋日子吾識填
之後問房署主任 佢地就有哂data
是由你第一次上律師樓簽文件開始effective       吾係由拎鑰匙果日開始計 60日交還公屋
如果趕吾係指定日子前 裝修好及搬屋
到時再去多次房署申請多30日
都吾得就要交3倍租金本留言最後由 Perrywlin 於 2019-05-06 01:12:47 編輯

是由你第...
Perrywlin 發表於 2019-05-06 01:05:36 原文
即係延遲果30日唔使交3倍租?
9/2014  G1359*** 擴2
2017/01  轉擴3
2019/07  轉市3

是由你第...
Perrywlin 發表於 2019-05-06 01:05:36 原文
2018年前賣嘅一手居屋一定係由拎鑰匙計60日交還公屋
而買二手綠表至係由律師樓簽轉讓契據日期當日計60日

要填份表係叫 "遷出通知書" HD1132C

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/global-elements/forms/public-housing/index.html#section2

份表甲部"白紙黑字"寫哂點計嗰60日本留言最後由 iwyk4 於 2019-05-06 11:01:17 編輯

即係延遲果30日唔使交3倍租?
fldre 發表於 2019-05-06 05:46:44 原文
唔係,延長嗰30日要交3倍租 !

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖