香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 冠德苑 » 新手綠表求問
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

月入得15000蚊同埋得0.4M資產,繼續住公屋,直接d居屋你買唔起。如果你係有40M就唔同講法。。。。full pay ...
Dickson1985 發表於 2019-05-29 08:22:37 原文
我都覺得樓主打錯,
應該係得0.4M現金,
即係得$40萬cash。

買何文田冠德苑,樓價最小$3百幾萬,
得40萬現金,$15,000收入,
一定唔得啦!

就算買綠置居麗翠苑,都好忟水,
買冇房或者開放單位就ok,
綠置一房都難負擔。本留言最後由 mimemike85 於 2019-05-29 10:46:52 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

你可以計下你自己供款條數,當最便宜單位都要325萬,我計過俾5%首期,仲未計裝修加其他買樓雜費,齋講供25...
Kenny315 發表於 2019-05-29 01:48:31 原文
而家低息,如果加息條數,
每月可以少至$幾百,多至$二千,
加息加幾多,冇人知。

仲有每月其他消費,
睇醫生,入院,做人情。
$15,000收入,冇可能攪得掂。本留言最後由 mimemike85 於 2019-05-29 10:57:47 編輯

1M=1,000,000,40M=4千萬,超級富戶,你小心比房處知道,有4千萬就唔好搞居屋啦,同我地尼班乞丐爭食,買私樓大把啦,買House都得啦
分享 分享 讚好人數:1查看名單

40M, a rich rich guy

40M買咩都大把選擇啦仲同大家爭居屋,40M喎
正一賤骨頭 發表於 2019-05-29 09:34:34 原文
40萬咋喎,唔係400萬喎

回應 #1 lamhsu123

手持4百萬?

樓主有4千萬就去買私樓啦,但如果得40萬,萬五元人工就免了,買咗都唔夠供樓
G1323-1324 市4,28/11 S1,6/2 審查改期10/6,22/6 S2,6/10 S3,13/10 S4,16/10 首派 小西灣邨,22/10 拒絕首派,30/10 S2,2/11 S3,18/11 S4,23/11 二派 竹園南邨,1/12 拒絕二派,12/12 S2,23/1 直接S4,三派 環翠邨,19/2 拒絕三派,等四派 4/3 S2,31/3 S4,海達邨,安居樂業

SLLAM 發表於 2019-05-29 12:59:31 原文
樓主,自己寫有40M
40個 million (百萬)

係$4千萬 本留言最後由 mimemike85 於 2019-05-29 14:32:06 編輯

SLLAM 發表於 2019-05-29 12:59:31 原文
我諗我明喇,"M"係「萬」咁解… chinglish!!!
M,million,百萬,所以如果40M,即40百萬,亦即4千萬吧

我諗我明喇,"M"係「萬」咁解… chinglish!!!
M,million,百萬,所以如果40M,即40百萬,亦即4千萬吧...
正一賤骨頭 發表於 2019-05-29 14:45:03 原文
應該都係樓主攪錯多!
手持$4百萬現金,都好勁!
咁識玩財技!

何況係樓主打$4千萬現金呢!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖