香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 交通&道路 » 強烈要求no.9 & no.111 總站延長至彩福村,
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

搵人去爭取下囉.....
頭文字 發表於 2011-11-29 11:02:02

卓生,?時帶我地舉牌到運輸署一遊
分享 分享 讚好人數:0查看名單

卓生,?時帶我地舉牌到運輸署一遊
kwanyk01 發表於 2011-11-29 18:34:45

講多無為,行動最實際
☆ .·°∴° ☆..·°∴°.☆°★°∴°
其實我只想試試   當一刹那幸運兒

無論係咩事去彩福,我都支持
大家如對社區有任何疑問或意見, 歡迎進入顏汶羽區議員專區向本人提出, 謝謝 !
分享 分享 讚好人數:1查看名單

九號去尖沙咀好慢, 去旺角又貴....

雖然我都想有新線進註彩褔
但如果係得9號,我寧願唔要好過要!

我地唔係乜野都支持
如果我地接受左9號全日上彩褔
以後就無機會爭取其他快捷途徑
受害的只是彩褔一帶居民!

無論係咩事去彩福,我都支持
顏汶羽 發表於 2011-11-29 19:20:11

如果拉D無用的巴士線上去, 擺明俾運輸署同九巴玩, 都支持的話, 咁我呢個居民對你晌交通議題上面的見識真係好失望.....

你唔幫我地主動爭取一D有用既野返黎, 結果我地只會咩都無本帖最後由 fc_pga 於 2011-11-30 14:04:04 編輯

講開又講,14D呢D有用既路線,都要講左10年先至有得開2班,
九巴仲話有小巴係度所以一直都唔想開。

究竟彩褔幾時先會有完善的交通服務?
趁依家開始住滿人,交通還未完善,係個好好既機會大搞佢。

我自己都唔多想靠運輸署同巴士公司,
但如果連為我地發聲既區議員,都只係人地有乜比佢,佢就要乜,
咁人地乜野都唔比,你都吹佢唔脹啦...

依家個問題唔係單單係交通不足,更甚者,議員既取態同處事方式都有影響
我強烈建議顏汶羽同譚肇卓兩個走埋一齊去解決問題啦...

呢度有咁多意見,拎一D意見比政府同九巴,等人覺得班居民原來都對交通有返D要求個陣
人地就自自然認真對我地啦..

大家對我做的都好像是不滿,自彩福邨未入伙以來,由運輸署說連小巴都沒有,我爭取了83a小巴,之後606a、111p、9號試車.....

我說無論咩線去彩福,我都支持,是因為多一條總比少一條好。世界沒有說了有a,便不能有b的ma。有用同無用的線,只是不同居民有不同需要。彩福居民對那些區的線路需要,我亦曾經逐家拍門去做問卷調查,結果亦交了運輸署,否則便沒有9號試車一會事了。

我亦發起過綠絲帶行動、簽名....傳媒.....與運輸署會議一年十多次......

若這是沒有主動去爭取的話,我應該再做什麼?

政府物都唔俾,我有時都真係俾佢吹脹,政府擁有決策權,議員既角式係反映及收集居民意見。
大家如對社區有任何疑問或意見, 歡迎進入顏汶羽區議員專區向本人提出, 謝謝 !
分享 分享 讚好人數:2查看名單

大家對我做的都好像是不滿,自彩福邨未入伙以來,由運輸署說連小巴都沒有,我爭取了83a小巴,之後606a、111...
顏汶羽 發表於 2011-11-30 21:20

frankie 做得算不錯

比起葵涌邨人口還要多過彩福,彩福交通已算尚可了

大家對我做的都好像是不滿,自彩福邨未入伙以來,由運輸署說連小巴都沒有,我爭取了83a小巴,之後606a、111...
顏汶羽 發表於 2011-11-30 21:20:21

我地唔係不滿, 我地都知道你熱心服務社區, 幫居民做到好多野, 非常欣賞你一直以來的付出.
只係我地希望提下意見, 希望你可以做得更加好,
晌交通議題上面更加有建樹, 主動提出一D合乎我地需要的方案, 例如一條直去旺角的巴士線, 爭取更多主導權;
而唔係只係搞行動, 做調查之後任由運輸署同巴士公司宰割. 你唔提實質建議, 人地俾乜你就要乜, 到時人地只會玩你.

9號巴士唔係完全無用, 起碼方便到我地去黃大仙, 不過去旺角同尖沙咀實在太慢.
而家果班9號車, 朝朝彩福加彩德得十幾個客搭,
得一班車, 難預時間固然有影響, 但係去旺角要八, 九個字,
去尖咀要1小時10分, 隨時慢過行一大餐落九龍灣搭車, 就說明
9號巴士並唔係我地真正需要的. 如果話成個彩福每朝得十個人要去旺角尖沙咀, 你信唔信?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖