香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 寬敞戶調遷 » 房署仍未有通知信叫調遷
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我都有相同情況,日期後2個月,因要交倍半租,故期待快調往1人單位,可以交少啲租。
請有相同處境人士,在...
kayeeleu 發表於 2020-06-10 19:52:33 原文
C姐:要交倍半租!咁唔公平都有嘅?妳有時間真係要狂追,講明就嚟乾塘、邊有咁多$$交倍半租!而家係佢哋仲未安排到單位俾妳,又唔係妳霸住唔肯走,佢哋咁攪法…間接係阻住其他有需要嘅人上樓。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

真係少有願意調去細單位的,通常都唔願走的。不過如果兩位師姐選了邨內調遷的,就同主任傾下計。
不過應該佢地未有單位派俾你。
居屋2018 白長第十二粒珠(69) WE 827 -->家人生病放棄了
居屋2019 白單出戰  預做炮灰  志在參與
居屋2020 白單同白居二繼續炮灰
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我都有相同情況,日期後2個月,因要交倍半租,故期待快調往1人單位,可以交少啲租。
請有相同處境人士,在...
kayeeleu 發表於 2020-06-10 19:52:33 原文
當轉左我做戶主之後, 就要我即時交倍半租, 免租又冇我份喎, 所以要節衣縮食

真係少有願意調去細單位的,通常都唔願走的。不過如果兩位師姐選了邨內調遷的,就同主任傾下計。
不過應該...
Che05011 發表於 2020-06-11 09:49:52 原文
係冇得唔願意, 房署一定要你走啦, 1人住5人單位, 唔俾輪候人士鬧, 都俾隔離鄰居咀咒你啦

係冇得唔願意, 房署一定要你走啦, 1人住5人單位, 唔俾輪候人士鬧, 都俾隔離鄰居咀咒你啦 ;...
香港小丹丹 發表於 2020-06-11 11:19:48 原文
離鄰居咀咒你
交左幾耐租?
2020年11月12日簽名入伙。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我5人單位只剩番我&爸爸, 而爸爸響11/2018過身, 跟住響4/2019已將我轉為戶主,
同時房署亦有一份調遷表格俾...
香港小丹丹 發表於 2020-06-10 11:13:19 原文
疫情下,超慢~。

四月份後房處全港外判公司大執位/renew,
好多人走左, 一個主任做二個人工作,
一係新手上任。大把case delay no no more...
分享 分享 讚好人數:3查看名單

四月份後房處全港外判公司大執位/renew,
好多人走左, 一個主任做二個人工作,
一係新手上任。大把case delay...
opclk 發表於 2020-06-12 02:37:40 原文
呢d都知。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #18 wing0

本來三月交樓比我,就係轉公司delay no more左我三星期...
又要對住精神病隣居多三星期...
火都黎。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  wing0
本來三月交樓比我,就係轉公司delay no more左我三星期...
又要對住精神病隣居多三星期... ;0...
opclk 發表於 2020-06-12 21:28:28 原文
好彩C兄終於脫苦海!從此幸福又快樂。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖