香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 富山邨 » 浴室裝浴室寶用天花式好抑或窗口式好?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

好高,一定要一個獨制,不可共用
No.1338xxx - 2013年10月
2019年(回市區安樂窩)
分享 分享 讚好人數:0查看名單

有無人知浴室寶用電量高唔高?裝修師父話要加$換15A獨立電制?有無人知系唔人一定需要?
Jackyue 發表於 2020-06-23 13:41:47 原文
天花裝浴室寶, 窗裝抽氣扇
5月正式入伙, 安居樂業

有無人知浴室寶用電量高唔高?裝修師父話要加$換15A獨立電制?有無人知系唔人一定需要?
Jackyue 發表於 2020-06-23 13:41:47 原文
一般浴室寶功率在1400-1500W左右,如果用黎干衣其實係幾晒電的,至於使唔使換15A,你計一計就知啦,開到最大,1500W除以220V,都唔夠7A,使乜換啊,裝修佬搵你笨者!普通13A夠晒啦。至於窗口式定天花式呢個問題,要睇你裝唔裝抽氣扇,如果裝抽氣扇,用天花式係會舒適啲,否則就裝窗口式,因為本身有抽氣扇功能,咁你個浴室就美觀好多!
G1305xxx,市4
06/12藍卡
8/19 S4 9/19 知 12/19取鎖匙

抽氣扇用咗2個位,可以改綫變獨立2個13a fuse蘇面獨立管2樣電器,簡單就用有掣蘇位開關浴室寶,反正平時都長開用遙控開關,因為門口開關抽氣條綫唔夠粗,唔可以開關浴室寶(除非俾錢換埋),浴室寶一般都係13A以下,裝天花效果好d,通常俾埋裝修佬連假天花一齊整。本留言最後由 zskin13 於 2020-06-23 17:09:30 編輯

自己覺得有D吾抵用,只係一部暖爐,但都要買二千以上,最近留意到小米有個合作品牌yeelight, 佢都都有出天花浴室寶,全開最高去到二千多W,600至1000人民幣,有燈,籃芽燈制,吾使用搖控咁麻煩,大家可以研究下。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

天花

浴室寶 一個功能就係加熱 冬天沖涼時不會太凍 香港都沒冬天嘅 簁左 裝個抽氣扇得啦
G13261 市區 3人
s1 20/5/2019見主任
s2 13/7/2019轉
s3 12/12/2019轉
s4 14/12/2019極速轉
收信南昌邨 拒絕
轉拒絕 24/12/2019
歸隊 s2 13/01/2020
s3 22/05/2020
s4 26/05/2020
02/06/2020收信派富山富暉
06/06/2020簽約
日子好好記
六六大順 愛你愛你❤

多謝大家分享資訊,都好多學問要慢慢研究下先
G1326 由擴3轉市3
2020年首派富暉中層

Nil

自己覺得有D吾抵用,只係一部暖爐,但都要買二千以上,最近留意到小米有個合作品牌yeelight, 佢都都有出天...
chiwing64 發表於 2020-06-23 18:00:01 原文
識野
擴4 G1324-26 6/09 U0224 8/14 2人 10/14 3人 4/16 4人
S1 24/9 > 19/11出審查日 > 28/11審查
S2 14/1 S3 15/1 S4 17/1滿東高層
S2 15/2  1/4指定  27/11取消指定
S3 4/1 S4 5/1 新田圍村

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖