香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 駿洋邨 » 廚房畀電磁爐用嗰個插蘇, 係咪獨立跳制?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

原來廚房自己獨立一個MCB, 厠所一個MCB, 廳既13A插蘇跟厠所同一個MCB, 我洗衣機擺厠所, 同威馬電磁爐分開MC...
Edmond2020 發表於 2020-08-09 23:33:53 原文
首要問題你電磁爐幾大W先,同日後諗唔諗住換款?13A最多可用2800w,款式有限同煮食較慢,另外有d雙綫設計既爐俾唔加綫既用家。我冇用電磁爐都放定,造好厨櫃就好難加。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

環形電路總負荷上限: 32A跳掣X220V=7040火
即係如果係環路任何一個蘇位TEE線, 轉做2個13A插蘇, 可以駁威...
Edmond2020 發表於 2020-08-09 22:56:25 原文
爐雙頭設計係可以用,不過最好分2個單插座插(散熱問題),千萬唔好用萬能插座嚟分插,另32A環形行2.5mm,除非3滲位先會用4mm(放射),不過好多裝修佬3滲都只放2.5mm

師姐,你個電磁爐5600w咁勁,我覺得你直接由電箱出線,唔好用插蘇,直接由電磁爐“ 站"線入去會安全好多,或者你左計又計可能够過,但使用時發熱,會使插蘇熔化,更可能造成短路。小心為上。
G1305xxx,市4
06/12藍卡
8/19 S4 9/19 知 12/19取鎖匙

錯晒啦!仲話識!
deaf 發表於 2020-08-10 00:58:31 原文
咁要睇下你點樣重新演繹 IV=W
擴二 G1341-1342
11月4日轉S3
11月14日轉S4
11月19日收信派駿逸高層

最好裝修時要佢重新放一組4mm綫30A mcb,如果裝修肯跟本身喉路係通,唔洗新造喉。
zskin13 發表於 2020-08-09 23:28:06 原文
我依個係計著現有MCB A數同電線負荷能力, 按自己使用習慣, 提意比係廚房無乜大型用電既住户參考.如果你會一邊用盡5600火電磁爐, 同時用電蒸爐, 水波爐, 同一時間用幾個用電量大既電器煮幾個送, 咁你要再拉專線.

如果叫裝修佬再拉專線, 要乎合下列2點:
1. 專線喎, 當然要由總掣箱拉出嚟,
2. 要獨立線槽! 點解? 唔用大電流洗乜拉專線? (你地依家加插蘇, 其實祗係係現在個環形電路tee線加掣位, 同我上面既做法一樣, 共享同一條舊電線, 好低成本)

行大電流, 電線會升溫, 同條舊32A 線同一線槽, (即係最壞情況, 一條線槽行64A 電) 裝修佬好做, 你就柒啦!

乜野係電線漏電引發火災? 唔係依家, 可能10年8年後啦. 唔想安全洗乜拉專線, 過電流跳掣咪暫時停一件電器囉, 拍番個MCB再煮飯,
MCB 32A, 電線有buffer, 起碼都頂多10%電流.本留言最後由 Edmond2020 於 2020-08-10 10:42:29 編輯
11月4日轉S3
11月14日轉S4

A physics department here.

師姐,你個電磁爐5600w咁勁,我覺得你直接由電箱出線,唔好用插蘇,直接由電磁爐“ 站"線入去會安全好多,...
初初 發表於 2020-08-10 10:14:01 原文
依個威馬5600火電磁爐本身出2個獨立13A插蘇, EMSD 確認係安全既.你都可以斬左2個13A插蘇, 直接駁線入2個20A曲架掣.

我依個乜都唔識既, 又講多2句, 如果你買Panasonic 3200火個隻電磁爐, 咁廚房個13A入牆插蘇唔岩用點算?
又比裝修佬吹大兩句, 叫你拉線? 其實如果你聰明, 已經知道原來條電線食到32A 電, 一係換個15A 入牆插蘇 (如果仲搵到), 一係就斬左個13A插蘇, 又係直接用一個20A 曲架掣.
11月4日轉S3
11月14日轉S4

爐雙頭設計係可以用,不過最好分2個單插座插(散熱問題),千萬唔好用萬能插座嚟分插,另32A環形行2.5mm,除...
zskin13 發表於 2020-08-10 09:48:24 原文
似乎你比某人識多一點點.
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
11月4日轉S3
11月14日轉S4

我依個係計著現有MCB A數同電線負荷能力, 按自己使用習慣, 提意比係廚房無乜大型用電既住户參考.如果你會一...
Edmond2020 發表於 2020-08-10 10:39:42 原文
獨立線路唔係獨立喉路呀!當然規格愈高愈好,但要實際做到就要有平衡。如果你全屋行獨立喉路,你掛幅畫都應該會中灯喉,其實只要符合散熱系數又啱例就得,你電箱行暗喉點會仲係附近胡亂打坑,未又係廚房頂箱到入fuse箱。MCB跳得多即係電綫都過熱,試多幾次電綫會老化同甩膠。2綫爐設計主要俾舊屋單位用,等佢地唔使改綫,但長用電磁爐又新裝修就最好裝修加定綫。唔係為咗慳果千靚蚊用落又加氣炸鍋又焗爐咁先發覺唔夠就後悔;仲有tee綫同拖綫係應用上係有好大分別,唔好攪錯。本留言最後由 zskin13 於 2020-08-10 15:49:13 編輯

電工教室  

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖