香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 興趣坊 » 烹飪 » 今晚白果腐竹雞蛋糖水
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

靚靚碗同匙配滑滑糖水, 又引人啦...唔...潤潤潤 !
dreaming 發表於 2012-2-24 07:54:16

我為食...好鍾意食糖水架, 遲 D 會變大肥婆囉 !

白果好香~~~我中意 不過一次唔可以食太多架
老貓 發表於 2012-2-24 08:47:50

一次唔可以食太多架 , 幾多呀 !

可以去"百x"買"小丸子"加落去,好好味.
卓卓 發表於 2012-2-24 09:00:23

下次一定要試 " 小丸子 "

你家男人真

sweet!sweet!sweet!
taktaktak 發表於 2012-2-24 11:32:30
vf

多謝,   可惜妳唔嗜 lee 味, 如果唔係一定食到妳更肥肥囉 !

你家男人真
單飛媽咪 發表於 2012-2-24 13:30:26

妳講啱 la 佢好幸福架 (身在福中不知福), 但我就 " 福頭 " 個福囉 ! 本帖最後由 yayawu2828 於 2012-3-5 23:37:20 編輯

妳講啱 la 佢好幸福架 (身在福中不知福), 但我就 " 福頭 " 個福囉 !  ...
yayawu2828 發表於 2012-2-24 13:36:22

"身在福中不知福" 乃人之常情.
我以前都係咁,而家失去咗就知囉

白果一日只能吃七八粒最好
仁妮56 發表於 2012-2-24 12:10:48

死啦 !  我食多左....會點 la .

經常有好心人煮比我食就好喇
VickYeung 發表於 2012-2-24 13:05:39

三彩個個都係好心人, 你每晚到一戶食....都食到你傻 la.

死啦 !  我食多左....會點 la .
yayawu2828 發表於 2012-2-24 13:42:17

目前醫藥界認為,生白果應控制在一天10粒左右,過量食用會引起腹痛、發燒、嘔吐、抽搐等症狀。雖然煮熟後毒性會降低,也不能一次食用過多。需要注意的是,白果中的綠色胚芽毒性最強,食用時要除掉;忌與魚同食;孕婦、5歲以下的幼兒應禁吃白果,消化不良、腹脹、發熱的人也不宜食用。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖