香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 其他 » 「未上車」兒子一家搬來公屋同住 老人家後悔了?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

香港房屋問題係可悲; 但, 個人覺得, 另一方面, 個兒子搬返去的目的係咩, 係暫時性定係為咗老人家百年歸老後間公屋? 有錢請外傭, 估計家庭收入亦唔會太差, 相見好同住一定難, 老一輩會有自己的習慣, 你搬得返去, 某程度已經佔咗便宜, 但又嫌棄老人家, 而唔係睇屋企人點樣互相遷就, 個孫睇落眼, 自自然然亦會同一態度, 所有嘢都係應份, 變成新一代處處以自己為宇宙中心, 冇感恩的心態, 呢樣先係最悲哀
分享 分享 讚好人數:5查看名單

呢個唔係房署嘅事,而係社會嘅問題;假若老人家住嘅唔係公屋而係私樓,同樣問題一樣會出現;要關注嘅其實係公民教育、道德倫理同價值觀嘅問題。
葵芳邨
分享 分享 讚好人數:6查看名單

香港房屋問題係可悲; 但, 個人覺得, 另一方面, 個兒子搬返去的目的係咩, 係暫時性定係為咗老人家百年...
PP448 發表於 2020-09-29 09:01:36 原文
根本就系想食左阿媽間屋
分享 分享 讚好人數:1查看名單

分享 分享 讚好人數:0查看名單

以前隔離屋都喺咁,諗著可以同個孫一齊住,瞓梳化都冇所謂,跟著新抱開始抱怨同奶奶老爺住,最後2老返鄉下...
ellenchan 發表於 2020-09-29 09:00:00 原文
其實好多都系咁,好仔不如好媳婦。但邊度有幾個媳婦願意同奶奶住,所以第二日寧願間屋細d,佢哋結婚自己搬出去住,吾好攪到我
分享 分享 讚好人數:8查看名單

所以做老人家不要心軟,叫佢哋自己一家申請公屋,不然就係呢個故事延續,婆媳關系、家暴丶虐老等問題,最後老人家會被迫踢出公屋或去住老人院,後患無窮,要記住唔好架名。
G1378xxx 9/2015  藍咭 新3  
➡️ S2, 22/6 ➡️ S4, 12/7 ➡️ 收信派大元邨,電話拒絕 14/7
➡️ 網上顯示拒絕 28/7  ➡️ S2, 29/7  ➡️ S4, 6/9
➡️ 和田畢業 9/9/22
分享 分享 讚好人數:4查看名單

其實好多都系咁,好仔不如好媳婦。但邊度有幾個媳婦願意同奶奶住,所以第二日寧願間屋細d,佢哋結婚自己搬...
mimicat1991 發表於 2020-09-29 10:39:28 原文
我阿媽就係人版!
G1378xxx 9/2015  藍咭 新3  
➡️ S2, 22/6 ➡️ S4, 12/7 ➡️ 收信派大元邨,電話拒絕 14/7
➡️ 網上顯示拒絕 28/7  ➡️ S2, 29/7  ➡️ S4, 6/9
➡️ 和田畢業 9/9/22

計我話,房署呢個計劃應該正名為『客家佔地主啃老族計劃』更為貼切!
型英帥靚正 發表於 2020-09-29 04:40:48 原文
貼切

這個不是網民熱話的故事,而是記者身邊發生的真人真事,令人慨歎,其實香港有幾多家庭問題,正正來自居住問...
楊管 發表於 2020-09-29 02:59:59 原文
事實和理論往往是背道而馳

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖