香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 特快計劃 » 請問有經驗既師兄/師姐, 愛民邨單位搶手嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #2 小魚如

知道,唔該哂
17-10-2013 藍卡 擴4人 G13377
19-3-2019見主任審查 (S1)
12-4-2019 審查合格等待配房中(S2)
3-7-2020 首次(S3) ,  
6-7-2020 (S4) 首派瀝源壽全樓5樓 拒絕
2019 特快 P 27XX,2020 特快 P 100X
2020特快 揀到心水 愛民邨 完成七年長跑
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #3 elkie

我特快NO:100X,希望到時仲有得揀啦,定期入屋幫我批天花嗎?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  elkie

我特快NO:100X,希望到時仲有得揀啦,定期入屋幫我批天花嗎?
Joefung0213 發表於 2020-10-13 23:55:04 原文
之前我睇過彩虹邨訪問,個太太煮緊飯,d灰石屎跌落去。。應該係好難執同維修的,定期證明佢常常會發生咁既事。。你要考慮清楚哦
藍卡申請日期:2010年10月(單人)
2015年6月加名變家庭相等於
特快2018 no.57xx 2019 no.26xx 2020 no.9xx
G13367~G1338 2013年10月擴3轉擴4
S1 29-1-2019 23-4-2019 主任 好順利
      30-11-2020重審再次見主任
S2 7-5-2019  9-12-2020
S3 22-12-2020
S4 23-12-2020

終於畢業
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  waitforit

咁如果情況係,特快到揀樓日既前後,同時收到2派信,咁樣2派仍然生效嗎?定係會暫停2派?
Joefung0213 發表於 2020-10-13 23:47:22 原文
睇之前d 師兄師姐分享,要入屋睇就要收到信去村辦拎匙果時入屋睇,當然你可以睇完屋就拒絕話唔要間屋。
所以當你揀樓前兩日收到正常派樓信,咁都要等特快書先可以去到村辦,唔係你一揀到樓=即時可以入屋架 你揀到特快、到佢地出信俾你都要好似差唔多三四星期(你睇下之前d 分享),咁你正常隊收到果封信估計都過哂期啦
1343,市4
14年1月藍卡2人。16年3人。19年4人。21年2月畢業~

回應  elkie

Joefung0213 發表於 2020-10-13 23:55:04 原文
就算佢肯幫你批天花都好煩,批一次你成間屋都係灰塵、塵土飛揚
有時間去d 舊村睇下你睇知架喇
1343,市4
14年1月藍卡2人。16年3人。19年4人。21年2月畢業~
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #14 waitforit

咁明白哂,唔該哂你

之前我睇過彩虹邨訪問,個太太煮緊飯,d灰石屎跌落去。。應該係好難執同維修的,定期證明佢常常會發生咁既...
elkie 發表於 2020-10-13 23:59:13 原文
係呀,舊樓都有呢個問題。
整完又爛、爛完又整,雖則話房署會黎整,但手工。。。。 加上成間屋都會搞到沙塵滾滾咁,都咪話唔煩
1343,市4

回應 #13 elkie

清楚明白,我會好好考慮,唔該哂

回應 #17 waitforit

咁睇黎要放棄揀24樓果間

係呀,舊樓都有呢個問題。
整完又爛、爛完又整,雖則話房署會黎整,但手工。。。。 加上成間屋都會...
waitforit 發表於 2020-10-14 00:05:34 原文
房署出名求其架啦
藍卡申請日期:2010年10月(單人)
2015年6月加名變家庭相等於
特快2018 no.57xx 2019 no.26xx 2020 no.9xx
G13367~G1338 2013年10月擴3轉擴4
S1 29-1-2019 23-4-2019 主任 好順利
      30-11-2020重審再次見主任
S2 7-5-2019  9-12-2020
S3 22-12-2020
S4 23-12-2020

終於畢業

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖