香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 海達邨 » 海榮樓廚房浴室牆磚&廚房門
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

隔火門拆了後果自負,除了抽查到要安裝翻,
最重要若大吉利是有火警,保險未必賠!
就算冇人抽查,將來搬走都要賠償!
歡樂香江幸運星
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我就唔夠胆博,磚墙及地磚,話哂新樓都可以不用换
G1326 市3 23-5-20轉 S3
26-5-20轉 S4 首派富暉樓

原來真係有咁多人想拆走隻廚房門   我住緊嘅舊公屋根本就冇廚房門, 連門框都冇, 我問過邨辦可否為單位裝廚房門, 回答係: 你有需要咪自己裝囉~
新公屋有廚房門但唔准拆改, 舊公屋係想要都唔會為你裝, 新與舊公屋居民受保障嘅程度可以咁不一致, 定係舊公屋居民會俾火燒死嘅機率低好多!
分享 分享 讚好人數:2查看名單

分享 分享 讚好人數:0查看名單

原來真係有咁多人想拆走隻廚房門   我住緊嘅舊公屋根本就冇廚房門, 連門框都冇, 我問過邨辦可否為單位...
smallbeer 發表於 2020-11-16 00:55:43 原文
你要明白(官)字係有兩個口

原來真係有咁多人想拆走隻廚房門   我住緊嘅舊公屋根本就冇廚房門, 連門框都冇, 我問過邨辦可否為單位...
smallbeer 發表於 2020-11-16 00:55:43 原文
舊公屋嗰隻廚房門嗰隻色.........得罪講句,靈堂都見唔到咁核突嘅物件
裝左上去真係拆都拆唔切
有時真係寧願佢唔好幫我「翻新」,折現俾我自己搵人執仲無咁嬲本留言最後由 fortesting 於 2020-11-16 12:13:26 編輯
renemystina

回應 #16 fortesting

哦!乜房署翻新舊公屋單位會提供啲好"核突"嘅裝置㗎?? 唔知有冇相可以?下呢?

回應  fortesting

哦!乜房署翻新舊公屋單位會提供啲好"核突"嘅裝置㗎?? 唔知有冇相可以?下呢?...
smallbeer 發表於 2020-11-16 14:37:52 原文
我簽約個post有第1/3張就係
深啡紅色廚房門加埋個同色鐵框,仲有個出面都可以開鎖嘅廁所門,猶如置身鐵窗邊緣,諗都唔諗就決定要拆

https://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=284523
renemystina

回應 #18 fortesting

睇相你單位個廚房喺露台, 只有露台門, 要拆改會獲批?你隻廁所門已經靚仔過我嗰隻多多聲, 我個廁所面積只及你嘅2/3咁大咋 ?翠田街我以前住過幾年, 經常在此踩單車&溜狗並密密幫襯新翠邨粥舖買三餸飯(但商場翻新後佢已經不復存在), 依家只可以到二樓嘅稻香買燒味飯(質素會比樓下旁邊嘅百佳好啲啲)  

回應  fortesting

睇相你單位個廚房喺露台, 只有露台門, 要拆改會獲批?你隻廁所門已經靚仔過我嗰隻多多聲...
smallbeer 發表於 2020-11-16 15:55:37 原文
無錯,露台同廚房係一齊,我試過入紙申請拆,主任成份野俾返我,話房署嗰邊唔會批,並且暗示叫我自己唔好入紙直接拆左去,以後要走先還原
所以我最後決定左拆哂廚房同廁所門,雖則佢啲門用料唔差,但始終係鐵門,開門關門都嘭嘭聲,聽到好唔舒服,用得耐生鏽仲可能會吱吱聲,非常令人困擾
最唔滿意係廁所門個"鎖",佢設計原意係怕老人家有事,所以係出面都可以好輕易用一手一拉就開(好似垃圾房嗰種拉鎖),雖則我男人老狗,但都好怕無啦啦俾人意外開門睇全相囉
加上廁所水箱係頭頂,我完全接受唔到,所以寧願俾錢都要拆/改
新翠自從無左街市之後,可以去既得返大圍街市或者隆亨街市,不過對於我呢啲唔多煮飯既人來講,邊到方便就幫襯邊度,可能我會係759常客呢

話雖如此,新翠間稻香平日都真係幾平,不過我返一至五,基本上都無乜機會享受到啲優惠本留言最後由 fortesting 於 2020-11-16 16:29:36 編輯
renemystina

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖