香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 裕泰苑 » 有冇師兄師姐想平平哋裝修?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

要平一定要自己買料 自己跟眼做 對於一啲冇經驗嘅朋友特別係女士就好難做得到。 分享經驗 兩年前家人調入滿東 找東涌師傅間兩間房$21,000全包、其他全部DIY:鋪牆紙鋪地板 安吊扇燈 裝吊櫃 全部都係 淘老 買了 自己做 合共大約7-8萬元左右 但真係好辛苦!舊屋喺逸東所以已經好方便去新屋做嘢 每日都做少少!但其他新業主如果喺市區入嚟東涌時間都幾長 除非暫時冇工作! 所以裝修公司一定有生意!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #1 tung2020

Tung 師兄你單位有多大?你分享的例子價錢好正?但一般入東涌裝修都會比市區貴少少 因為的確時間長車費貴 就算係 淘老 買嘢都要比附加費才送到東涌

我穩左師傅.公屋4-5人單位.包櫥櫃.廁櫃.間兩房.油墻.地台.水電.浴屏.假天花.連工包料約13萬.之前幫朋友裝修...
Nicoleshi 發表於 2020-12-03 18:23:42 原文
嘩, 正喎,13萬其實可以接受. 我朋友都介紹左個比我, 佢話佢朋友個時裝修都用佢, 都是10幾萬, 手工正常, 唔好都唔差. 我到時打算搵佢搞剩下的工程.

我自己都格左4間價錢,發現都係20或以上⋯⋯
Kendyyeung 發表於 2020-12-03 20:39:43 原文
是的, 如果要求高, 全屋打鏟底再油油25000, 再加改電制位每個600元X30個=18000, 這些改動都佔左43000. 單單做櫃,間房和床等都比做家具公司占左70000左右.
錢是一個因素, 最緊要唔好爛尾或不停加VO. 所以一定要搵間老實的公司.

有的裝修公司都有基本套餐 我單位381尺基本套餐就7萬6 已經包好多野
body10886 發表於 2020-12-03 21:49:04 原文
是啊,咁都幾好, 等我去看看基本套餐是包什麼先, 謝謝

要平一定要自己買料 自己跟眼做 對於一啲冇經驗嘅朋友特別係女士就好難做得到。 分享經驗 兩年前家人調入滿...
et1961 發表於 2020-12-04 07:37:44 原文
勁啊, 自已做真係好有滿足感, 請教一下舖地板如何做. 我打算用木紋磚,我肯學但唔識.如果我自已來舖可以嗎?難度高嗎?  舖好木紋磚, 再做櫃, 再自已朋友或請師傳做手尾
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  tung2020

Tung 師兄你單位有多大?你分享的例子價錢好正?但一般入東涌裝修都會比市區貴少少 因為的...
et1961 發表於 2020-12-04 07:59:21 原文
是的,東涌可能要加5%的附加費. 我單位381尺, 減左牆身, 真正實用就是311尺左右. 裝修里佔左大約一半是做櫃, 其實要求不高, 單單做櫃, 大家都是一樣的, 都是大多數用櫃間房,  各有衣櫃, 地台床, C型櫃, 電視櫃,厠所櫃, 廚櫃=6-7萬元 (大陸造). 香港我見都有間話是大陸價錢,香港服務質素, 到時去問問大約要多少錢.

有的裝修公司都有基本套餐 我單位381尺基本套餐就7萬6 已經包好多野
body10886 發表於 2020-12-03 21:49:04 原文
咁平.
G-1351{擴2}
15/05/2014收籃卡
28/05/2019見主任
14日內{10/06/2019}前要後補交文件回房署.
17/07/2019 轉S2
11月2020收到特快信,11月18號看看能否揀心水樓
11月18日特快揀樓,揀左白田村,單位1-2人,翻新中.
12月3日轉S4

我都係381呎,如果有10萬搞得掂,請通知一下小弟?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖