香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 綠置居單人揀樓嫌單位細問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

下期位置好過今期本留言最後由 高腳七 於 2020-12-04 08:27:52 編輯
擴2 轉 市2 No. 1265XXXX, 特快 No. 18XXX (2011), 15XXX (2012), 8XXX (2013), 58XX (2014)
Step 1 - 29/01/2013, Step 2 - 09/04/2013
第一次收信派長康邨, 第二次收信派雲漢邨
分享 分享 讚好人數:0查看名單

其實我一直唔明白,為何單人揀樓會嫌單位細?
根據揀樓次序,大單位好單位一定比家庭客揀哂。單人只可能揀...
bailey1234 發表於 2020-12-04 00:42:57 原文
講得好,好多人吾做功課就去,去到又嫌細

可能仲想博下 下期地鐵上蓋就算住納米都好過d呱
不過個個都等下期覺得自己實有得揀咁
G1338XXX-G1340XXX
擴2                     7/1 見主任      7/3 S4
10/2018 S1         2/2 s2           8/3 收信滿東(接受)
12/2018 改期見主任  5/3 s3     14/3 正式上樓   15/3 s5

因為太多人真係冇去理解究竟點玩法

年年抽居屋你都會聽到d訪問,單人申請但就話想要高層大單位
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #1 bailey1234

除咗今次,單人通常都係揀到細同骨,今次有280呎,機會不再!就算下次有靚肉,都要抽到先,如果次次咁易抽得中就唔使煩啦!本留言最後由 hlce1317 於 2020-12-04 09:23:37 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

冇高人可以解答
擴3 G1322

因為公屋資產限制過低。以現時為例,單人只有128萬,而資產審查是覆蓋到59歲,即59歲或之前都不可以有多於128萬的資產。

59歲距離65歲退休只有6年,那麼128萬是否足夠用來退休(假設退休後還有20年命)?假設一個月的生活費是5000元,年均通漲率是3.7%,那麼20年的總生活費是173萬,這還是非常理想的情況,即沒有大病或其它事情造成額外開支,因此128萬元是遠遠不足用作退休。

即使60至65歲都仍然繼續有工作,我算到盡,每月能儲8千,這6年時間能儲64萬(假設薪酬加幅3%),加上原來的128萬,只是192萬。雖然是多於173萬,但多約20萬你就很有信心夠錢用嗎?

我估計有很多單人租戶是因為家人離逝才會變單人的,這意味著他年紀不大,還有很多年工作的時間。上文已講到,6年時間儲錢已可達64萬,那麼還有那麼多年可工作,而且還可能繼承了離逝家人資產的人,128萬根本很容易超出,所以他們唯有買綠置,就算面積小也買。

至於嫌細,誰都想住大,就好像人只會嫌錢少,沒有人會嫌錢多一樣,這不用說吧。本留言最後由 SLLAM 於 2020-12-04 09:37:47 編輯
分享 分享 讚好人數:6查看名單

不到黃河不死心
就好似點解啲人都搏終極一派咁
你見呢度有啲人上公屋都好似揀老婆咁,何況係綠置居本留言最後由 fortesting 於 2020-12-04 09:38:55 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:4查看名單

其實我一直唔明白,為何單人揀樓會嫌單位細?
根據揀樓次序,大單位好單位一定比家庭客揀哂。單人只可能揀...
bailey1234 發表於 2020-12-04 00:42:57 原文
樓主講得真係好,??? 根本今次係一個好好機會畀單人嘅 人仕,去選擇揀樓 ,我諗過咗呢一次 ,單人相揀到樓機會,幾乎係微乎其微 ,除非你中咗第一個珠, 所以呢次, 綠置居真係畀咗好多好嘅機會單人去選啲二百零呎嘅樓, 我十分支持樓主的說話, 根本單人就應該預咗係細, 要有自知之明 不要搏大霧 ,有著數就搵, 冇就嘈。
分享 分享 讚好人數:5查看名單

不到黃河不死心
就好似點解啲人都搏終極一派咁
你見呢度有啲人上公屋都好似揀老婆咁,何況係綠置居
fortesting 發表於 2020-12-04 09:37:24 原文
有啲可能係揀老公
市2-G1324-G1326 / 02年一人申請 / 02年中藍卡 / 13年加了家人入了擴2 / 15年轉市2 /
2019年08月尾見主任 / 經過了17年慢慢長月 / 2019年10月尾派元州邨元樂樓 / 2019年11月18日正式收樓 / 住住先會更加努力去改善生活質素及環境
寒舍 : http://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=268042

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖