香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 裕泰苑 » 基本裝修過10萬
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

裝修公司那那聲收齊 就有啫,分期付款?
helloeverybody 發表於 2021-01-10 08:01:48 原文
其實呢D形式應係同D財務公司合作由佢地做分期按揭,息口當然要比, 同埋一般應只做二年不會長; 其實到時又供樓又供裝修貸款都好大劑, 真係計得掂條數先好咁做.
分享 分享 讚好人數:0查看名單

裝修公司那那聲收齊 就有啫,分期付款?
helloeverybody 發表於 2021-01-10 08:01:48 原文
有,啱啱先拆信見到一間都係做免息分期。而家用緊嘅裝修公司都可以做到,不過價錢當然貴過比現金。

至於基本裝修貴嘅問題,我都失咗預算。買樓前經常睇啲文章都話1x萬全包,結果買咗樓搵裝修先發現全部20萬+。有街坊會選擇硬裝同傢俬分開做,會平幾萬。

裝修公司有解釋,砌一幅牆,大單位收三工,細單位一樣收三工,料錢佔嘅好少數,全部都落哂人工嗰度。

其實呢個價錢好離譜,啲裝修佬開天殺價,10萬裝修費仲要開放式咁細單位,正常應該乜都包埋啦。
月亮灣 發表於 2021-01-10 01:25:07 原文
而家大部份裝修公司都係玩package,個個單位都係倒模咁。一個package包你十幾樣嘢,你唔做某一項就扣返你幾百,但係extra要求做嘅就加你千幾至幾千。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

有,啱啱先拆信見到一間都係做免息分期。而家用緊嘅裝修公司都可以做到,不過價錢當然貴過比現金。
至於...
CarCar17 發表於 2021-01-10 09:26:26 原文
硬裝同傢俬分開做,係平d既咩?
wait......G138

再格下格先而家好似5使咁貴有朋友剛入左伙都5使咁貴香港度尺大陸做完裝

硬裝同傢俬分開做,係平d既咩?
feizi 發表於 2021-01-10 09:36:24 原文
傢俬自己搵內地廠做,要自己畫圖度呎,所有嘢對得好清楚。經裝修公司點都有mark up,我無乜天份,都係比裝修公司賺,求順利咋。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

傢俬自己搵內地廠做,要自己畫圖度呎,所有嘢對得好清楚。經裝修公司點都有mark up,我無乜天份,都係比裝...
CarCar17 發表於 2021-01-10 09:52:15 原文
me too  ,我講左自己要求d咩,師父就發揮佢既天才做晒出來,並完全為我呢個盲毛用家著想埋

其實講真,大家要知道經濟差,但百物依然藤貴!香港最貴係咩?!人工啊~
我朋友最近收到擴4的公屋,叫做OK咁,上手留埋地磚,就咁睇拎包帶家私就可以住了,基本上2萬以內咩都搞點⋯⋯但人始終有要求,等了7年先上樓,打算住得10年以上的,點都會整好d,於是重新鋪木地板、油油、整櫃、再添置家私,為了節省成本大部份都是自己一手一腳跟進,全都是淘寶貨,估計花了8萬左右人仔,如果同樣的功夫在外面找人做估計都要15萬以上啦。
說回新居屋,第一次做業主當然也是想裝得好好睇睇,其實超過15萬是一個非常正常的價錢,除非所有嘢自己一手包辦,不假手於人⋯⋯

回應 #16 CarCar17

傢俬自己搵內地廠做,佢哋有香港師免費度呎的、之後全情微信傾。
市三 G1252
安達->啟德居屋

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖