香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 白田邨 » 1人單位想放梳化可行嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

入門口右邊間房,廚房做開放式,個廳就可以更舒服
市4,G1323-1324
10/22首派彩雲二邨明麗樓4人單位,井型樓+樓齡太舊,拒絕
等待2派,11/3轉s3
分享 分享 讚好人數:0查看名單

1人單位整高張床地方見駛D,雖然煩左

準備大屋搬細屋(清拆戶),因為戶籍得返自己一個,只可派一人單位,由細到大屋企都冇梳化所以好想新屋有一...
嘉露 發表於 2021-01-22 12:29:18 原文
我一人單位都有一張梳化

回應 #11 QJ

如果想個房光猛或者空氣好d可以做個細玻璃趟門或者窗都OK 好似自己諗裝修
G1340 市2
11/11s4 ,19/11收信興華二邨,
23/11拒絕,28/11顯示電腦拒絕
9/12歸隊,24/12收到首派拒絕信
19/1 S4,26/1二派樂富村宏旭樓
3/2 親身拒絕,5/2 電腦顯示拒絕
12/2 歸隊等三派
14/3 S4
18/3 三派彩福村彩和樓(夢寐以求)

首先樓主可以係廚房對出到窗口整地台
如圖所示打直擺張4尺床
然後係細窗位置放張梳妝枱或書枱(根據樓主需要)
係床頭位置整個雙面櫃
(對住床既係衣櫃,另一面對住大門係電視櫃)
想滲光入屋 雙面櫃櫃頂可以自行預留位置
門口隔離可以買張2人梳化(尺寸可能需要訂做)
電視櫃到梳化中間可買張摺疊式升降餐枱
想再多些儲物位置就可整吊櫃
但不建議 因為會有壓迫感
以上建議可供參考
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
G1336 (市3 )
10/2018 入息超額->10/4/2019恢復申請
18/05/2019 S2
13/12/2019 S3 17/12/2019 S4
19/12/2019 首派順安->20/12拒絕
30/12 再次S2
22/5 S3 -》26/5 S4
2/6 收信富暉樓
分享 分享 讚好人數:1查看名單

自己住想點都得啦
CJ2004 發表於 2021-01-22 13:35:02 原文
空間有限嘛

背向牆放可能好D, 門側用番電視櫃
cwcj5919 發表於 2021-01-22 13:41:21 原文
應該唔會,如果梳化打橫擺拍最長幅牆,應該冇位放衣櫃同雪櫃

會否考慮高架牀
羅恩恩 發表於 2021-01-22 13:52:24 原文
唔會丫,個人唔係太鍾意訓上面,多謝你意見

最緊要自己滿意……想買就買……
darrain 發表於 2021-01-22 14:25:52 原文
係呀,舊屋呢度都住咗廿幾年,基本上冇變過d家私,搬新屋雖然細啲但係可以整靚啲住得舒服d

回應  嘉露

另外有個方法,地台收納(唔常用)嘅野,留意,要用油壓,當要拎野返出嚟要移開床褥,您會會明...
LouisSzeSze 發表於 2021-01-22 14:44:14 原文
多謝你咁詳細回覆我丫 我見而家細單位好多都係整地台增加收納空間,電視機我都打算掛牆整可以活動嘅臂架,咁就唔使買電視櫃,影碟機唔需要,我好少睇電視,不過又覺得始終都要有。另外本身已經用緊notebook所以ok。我覺得其次佔最多位係衣櫃,好多衫。。。舊屋啲家私已經好舊所以唔會搬過去,基本上所有嘢都買新,訂造嘅話應該會可以用盡啲地方
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖