香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 特快計劃 » 請教特快公屋申請
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #4 Ggk

深思過後我還是決定要了
今次如果不要
又不知何年何月再有機會
人生沒多少個十一年
日後能否調遷
日後再算
始終計算租金、交通費及各方面成本
如果住這單位是會令我負擔大幅減少
儲錢再謀後路亦較容易
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應  wing0
感謝回覆
大概都理解情況
家中環境較為複雜
我還是決定及早搬走為佳
今天參觀過單位後
發覺遠...
Jiro1112 發表於 2021-02-05 14:09:42 原文
做多d  功課都岩,捱下去,快上樓,11年了,人生十年。
2020年11月12日簽名入伙。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  Ggk

深思過後我還是決定要了
今次如果不要
又不知何年何月再有機會
人生沒多少個十一年
日後能否調...
Jiro1112 發表於 2021-02-05 14:16:36 原文
係呀,租住先,再儲錢,至少平平地租住先呀~

回應 #5 raysir168

我還是決定要了其實積極點快點找個人結婚亦是一條出路
如果找不到
一個人獨居都不算太差
現下對我來說
有一個自己的地方
不用付高昂租金
也不會因所住地方太多人而產生磨擦
已經好好
最重要是
入住後只要捱過頭三年
先勿論我能否結婚調遷或是儲夠錢買居屋
至少我的人生是有更多可能性
人生有更多可能性及選擇權是很重要
現在我甚麼也沒有
如果搬去劏房
還要月月捱貴租替人供樓
然後希望有朝一日捱到上一間完全符合期望的公屋
實在有些奢求(正常排起碼多排二三十年)
我覺得我先取得公屋戶主資格比較重要
始終我年紀也不少了
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #13 wing0

認同
雖然個單位真係好細
又要共用廚房、廁所
有啲唔方便就一定
但鬼叫自己窮咩
年紀又開始大
如果我仲係十零廿歲
或者仲會搏下一輪
奈何已經係中坑本留言最後由 Jiro1112 於 2021-02-05 15:26:54 編輯本留言最後由 Jiro1112 於 2021-02-05 15:27:32 編輯本留言最後由 Jiro1112 於 2021-02-05 15:27:57 編輯

回應  wing0
認同
雖然個單位真係好細
又要共用廚房、廁所
有啲唔方便就一定
但鬼叫自己窮咩
年紀又開始大...
Jiro1112 發表於 2021-02-05 15:26:37 原文
所以1822歲香港人就開始排,過左10年,3字頭,真是認真諗下希望在明天 大家努力捱出未來

回應  Ggk

深思過後我還是決定要了
今次如果不要
又不知何年何月再有機會
人生沒多少個十一年
日後能否調...
Jiro1112 發表於 2021-02-05 14:16:36 原文
唔要就真係蠢,仟零蚊租,又唔冼交水費,走廊每日有專人清潔打掃拖地,環境一定好過住牀位或太空艙
分享 分享 讚好人數:5查看名單

唔要就真係蠢,仟零蚊租,又唔冼交水費,走廊每日有專人清潔打掃拖地,環境一定好過住牀位或太空艙
paulfai828 發表於 2021-02-05 17:05:16 原文
又係喎
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #1 Jiro1112

邊個昆你要住一世???最多咪3年,我上手住左唔夠1年就成功加名調走啦 ,話明係1人單位,你一住多1個人已是擠逼戶啦本留言最後由 tp201409 於 2021-02-05 22:40:22 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖