香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 雍明苑 » 有個管理處員工態度真係好惡劣好惡劣
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #10 kaedeho

我唔係雍明苑 不過屋苑入伙一定係咁嫁啦

裝修公司點搞 業主除非日日睇住 唔係點控制呢

不嬲都係要管理處清 你垃圾房垃圾都要日日清啦
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應 #11 hereiset1993

你唔使理佢,呢條友專扮村民,將責任推晒落業主。
成個月都無倒垃圾,如果管理處日日清垃圾,點會咁多垃圾。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

你用他??佢係男定女??我都好想知係邊個?
tkc7 發表於 2021-02-11 11:22:35 原文
男人來的
分享 分享 讚好人數:0查看名單

個職員態度唔好係一件事
但係要清理咁多垃圾真係佢地自己攞黎?
某程度上你可以咁講
因為管理處縱容一班自私...
kaedeho 發表於 2021-02-11 15:57:23 原文
其他居屋新入伙又不見會這樣
我想說管理處之前連垃圾房垃圾都沒有清理  垃圾房滿到很多人要迫住將垃圾放走廊
而且裝修師傅不將垃圾掉落樓 業主又有符嗎?   
而且我已入住 又沒份掉D大垃圾  為什麼要我仇人 又用粗口罵人?本留言最後由 cindy2780 於 2021-02-11 21:39:54 編輯

回應 #14 cindy2780

你唔使理佢,呢個係假村民,佢一定唔係呢度住,如果係度住,點會忍受到呢度既惡劣管理。
佢每個留言都將責任推晒係業主度,司馬昭之心路人皆知。本留言最後由 tomccwai 於 2021-02-11 21:47:55 編輯

回應 #10 kaedeho

家居垃圾每晚都無清理,你又有乜高見?
???

poor

回應  kaedeho

我唔係雍明苑 不過屋苑入伙一定係咁嫁啦
裝修公司點搞 業主除非日日睇住 唔係點控制呢
不...
hereiset1993 發表於 2021-02-11 16:13:52 原文
不嬲都要管理處清?唔怪得咁多大型垃圾啦
我要強調,搞到今時今日咁樣,有三個party(房署、管理處、自私自利既業主)都要負責任
房署:
其實唔應該同一時間比晒所有業主入伙,應該分期入伙,因為同一時間咁多戶裝修同入伙一定會搞到烏煙瘴氣
但我估計佢預計會有咁既情況都要短時間內比大家入伙,係想大家新年前就可以住入新居
無奈佢D配套做得唔夠好

管理處:
個個屋邨屋苑都一樣,任何大型垃圾都一定係要業主自己掉落平台指定收集地方,屋苑清潔工人主要係負責清理每層垃圾桶車既垃圾,太大型既佢地係唔會搬,因為保險唔包,佢地搬完整親邊個負責??
但管理處監管不力,應該要嚴格票控違規亂掉垃圾既人,但奈何冇咁做,導致依家問題越黎越嚴重。

業主:
次次黎親都見到好多大型電器包裝、紙皮箱,連門都有幾隻就咁擺係Lift口
唔好話業主理唔到D裝修師父,D垃圾係你屋企掉出黎,邊個幫你掉都好,責任都係你度,同埋好肯定有D係業主自己掉出黎。
可能你依家住緊個度好好幫你掉,但幫你係人情,唔幫你係道理,人地做份清潔工要搵命同你搏? 成度門咁大你叫個清潔阿嬸一個人幫你搬走?
(呢翻說話係指向D自私自理既業主)

我相信有好多業主都係有公德心,唔係破壞者之一,但係希望大家明白事理多D,唔好將所有責任指向管理處。
依家件事有議員幫手跟,其實係改善緊,只不過垃圾實在太多,早幾日我上去見到一層既垃圾起碼用至少一個鐘清理,清完第二日其實又多返好多。
如果單靠原本清潔人手成年都清唔晒,係管理公司增聘人手處理,至於增聘人手D錢邊度出? 議員話唔會係管理費度出,但又話房署唔會肯負責任,管理公司自己食? 咁蝕底? 呢層真係唔知啦

大家次次上親去見到好多垃圾,或者好多日仲未清,其實自己可以計下數。
假設一層用一個鐘頭去清,但日頭有好多裝修師父做野唔可以鎖LIFT清垃圾,要夜晚7點先可以開工,但嘈音管制要夜晚10點前完工,即係每日得3個鐘內。
一座都廿幾層,你話要幾多日先清得晒?

利申:明知會烏煙瘴氣,新年之後先慢慢入伙。

回應  kaedeho

家居垃圾每晚都無清理,你又有乜高見?
???
tomccwai 發表於 2021-02-11 21:57:19 原文
我親眼見過夜晚有工人好辛苦咁搬走D唔應該佢地負責既垃圾。高見就係D自私自利既業主負返責任,將D非家居垃圾掉返落樓下。
管理公司加緊票控違規人士。

BTW,你最尾三個咩圖案?係向我舉中指?

其他居屋新入伙又不見會這樣
我想說管理處之前連垃圾房垃圾都沒有清理  垃圾房滿到很多人要迫住將垃...
cindy2780 發表於 2021-02-11 21:39:39 原文
你無啦啦比人鬧我都鄧你慘佢個態度又的確唔好

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖