香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 裕泰苑 » 求助!雲石窗台
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

現在要做水喉和雲石窗台了
我見雲石應該較便宜, 唔係好貴. 但因為太少量, 上次問價, 個女售貨員愛理不理咁....
tung2020 發表於 2021-04-07 09:03:09 原文
香港買雲石唔係貴。但"加工費勁貴"呢。
在下五百尺舊公屋大單位。
淨廚厕台面,
所有窗台边+廚厕及大門吸嘴門檻,
用七十元尺石英石,
Total:八千幾。
可能三四千元係加工費...
分享 分享 讚好人數:0查看名單

在香港旺角快富街一帶的雲石鋪,會有一些邊角料。如果啱尺寸,應該都幾平,可以去睇下啱唔啱。

香港買雲石唔係貴。但"加工費勁貴"呢。
在下五百尺舊公屋大單位。
淨廚厕台面,
所有窗台边+廚厕及大門吸嘴...
opclk 發表於 2021-04-07 17:44:41 原文
是啊, 我去香港雲石店也是看到幾十元一尺, 以為好便, 淘寶找找, 原來都要過千, 大約3.7米X0.08米左右的尺寸. 我都是淘寶買好了, 較方便.

在香港旺角快富街一帶的雲石鋪,會有一些邊角料。如果啱尺寸,應該都幾平,可以去睇下啱唔啱。
hsk2020 發表於 2021-04-08 00:48:41 原文
感激師兄, 我貪方便都是在淘寶買算了, 又便又省時間^^

回應 #10 tung2020

我係大6買, 佢地用木箱裝, 好實淨架, 腳線一起買, 一次過運過嚟, 一條都冇斷!

根據我們的記錄,您超過7天沒發言了,
為了我們這個交流平台可以延續下去,
我們懇請您多點發言,無言感...
happysunboy 發表於 2021-04-07 15:18:45 原文
早抖啦

回應  tung2020

我係大6買, 佢地用木箱裝, 好實淨架, 腳線一起買, 一次過運過嚟, 一條都冇斷!
Ans604 發表於 2021-04-08 08:48:47 原文
我剛也落單了, 大約三條窗台, 共長3.7米, 大約74MM闊左右,  磨4/1圓邊, 天然雅士白,  送到香港樓下, 用木箱裝, 斷左包換, 斷的機會很小. 共1250元人仔, 大約1500港紙. 搞掂.

旺角

要承擔風險

我裝修時係香港搵師傅訂埋, 料加運2千左右
小王SW 發表於 2021-04-07 12:35:44 原文
雲石已訂好, 6-7天運到樓下, 1500米港元.  水喉師傳朋友幫忙整, 又搞掂, 正^^

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖