香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 裕泰苑 » 屋苑可養貓狗嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

好奇問下,假設管理公司已經勸籲過但住戶唔聽繼續養,咁重可以做啲乜嘢?
simonwu 發表於 2021-05-22 23:16:34 原文
公屋就可以扣分,扣盡就可以趕走。或者未扣盡,住戶驚無左間公屋,都會自己送走隻狗。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

投訴接受,做野照舊
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #10 zooeleddhh

某程度上同意冇人願意用大量資源打官司為左養寵物問題, 尤其公家樓添, 但絕對唔係冇後果, 假設買左既係高級私人物業而公契咁岩又係唔俾寵物, 管理公司未必唔敢告你因為除左釘契, 如果真係要打官司既話, 住戶輸左官司管理公司有機會索賠律師費同行政費, 睇下邊個有錢咁解, 有時規矩定左係度唔守既話係有代價
分享 分享 讚好人數:2查看名單

今晚剛落樓買野就見到行去街LIFT 個條路上有隻狗在路中心屙屎,個女主人拎住一張紙等隻狗屙完就用紙拿起屎,...
ariesbb123 發表於 2021-05-22 21:54:22 原文
又例如d狗小解...用水樽沖一沖,狗主就以為自己盡左責,清理左
事實上係,用果dd咁多水沖...塊地面/欄杆/牆脚都會留下異味!
05/18中旬彩褔邨高層身故單位,拒絕>6月歸隊S2
08/09/18 不知不覺S3>11/09/18 S4
14/09/18 收配房信:翠屏南邨和諧2型低層單位,蠻满意!食肆多選擇,購物商場林立,對外交通方便~
24/09交租取匙!
裝修完成,12/12遷入

回應  zooeleddhh

某程度上同意冇人願意用大量資源打官司為左養寵物問題, 尤其公家樓添, 但絕對唔係冇後果...
wmlyung75 發表於 2021-05-23 09:24:41 原文
當然有代價,我也寫了例如釘契。的確,所以可以試告的,但座大廈集齊居民,開完會搞完一大輪,結果官司係贏了,對方是釘契,但隻狗除非主人意願,否則都係趕唔走,即係結論係主人比錢(律師費)就可以繼續養了,而且恐怕主人之後會更惡更目中無人了。當然決定權在樓主大廈,想去告就去馬吧,申請大廈樓下放街站,收集授權書,開會集齊人,請律師。 本留言最後由 zooeleddhh 於 2021-05-23 14:34:13 編輯

回應 #5 ariesbb123

一句講晒,自私

回應 #10 zooeleddhh

這種人太自私

回應  zooeleddhh

這種人太自私
Auyeungmavis 發表於 2021-05-23 15:44:03 原文
無辦法,日常生活中四周都係自私人,管得幾多,唔值得將時間放係呢堆人身上。將注意力放係自己身邊人身上,多關心一下身邊人仲好過。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

Good本留言最後由 Kfs 於 2021-05-23 21:47:56 編輯

試過係屋苑範圍內俾隻狗吠 仲要沖過泥 當唐嚇一嚇 主人完全無反應 等到我走開左 然後主人慢慢拖返隻狗走 真係好無品

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖