香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 其他 » 點解有d人有錢能一次過買樓都仍然要住公屋?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

這個世界有很多不同想法的人。
G13571 市5
2014-8-25申請
分享 分享 讚好人數:0查看名單

請舉報,就正如公屋停車場泊賓利,有埋大陸牌,牌費都九十萬啦,都未計車價
市4 G1334 首派 逸東邨 垃圾房位 滿意 感謝政府

睇開d啦

我覺得都係環境做成,一家四口,兩公婆出嚟搵錢,冇人照顧小朋友,要請姐姐,每月都努力搵錢,租樓都要成萬蚊,又要比小朋友學嘢,姐姐人工,每月想儲錢都好難,但有機會上到樓,一個人做嘢,太太照顧小朋友又唔洗請姐姐,呢啲全部都係夾係中層人士想要嘅嘢!
G1316xxxx 市4人,2012/10申請,2019/12收到見主任,2020/1收超額信,等上訴,2020/8再上訴中,29/10/20見主任7/11 S2 11月中派祖堯,接受
分享 分享 讚好人數:4查看名單

忠忠直直⋯⋯終需⋯⋯ 所以佢有錢⋯⋯
G13571 市5
2014-8-25申請

住公屋很划算.
但资产审核束绑一代人己足够
个人不希望下一代因公屋的各种机制而约束了他们的横向发展本留言最後由 ysh1978121838 於 2021-06-06 13:48:39 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

佢d錢唔放喺香港或者持有現金, 所以政府查唔到。 其實喺香港住公屋真係咁划算?佢好似都有透露話係香港買樓...
tsw082018 發表於 2021-06-06 03:05:38 原文
好難講,但好似我地咁上一代父母有能力換居屋,但父親樣樣都擔心吾夠膽買,結果係搞到下一代一樣無樓住,母親到衣家都怨老豆,年輕時有能力叫佢換居屋,結果衣家仔女大曬都係乜都無,反而隔離買左個D,已經有第二套房了,仔女已經長大吾憂無屋住,錢再多都要用,亦會眨值,反而磚頭係無形既資產,會升值,將來會幫到下一代可以有機會翻身。本留言最後由 chiwing64 於 2021-06-06 14:34:28 編輯

住公屋很划算.
但资产审核束绑一代人己足够
个人不希望下一代因公屋的各种机制而约束了他们的横向发展
ysh1978121838 發表於 2021-06-06 13:45:31 原文
無錯!如果有能力就要換居屋,先吾會影響下一代。

好難講,但好似我地咁上一代父母有能力換居屋,但父親樣樣都擔心吾夠膽買,結果係搞到下一代一樣無樓住,母...
chiwing64 發表於 2021-06-06 14:33:18 原文
你父親的憂慮,必有其經歷有所牽連,
有空可以問下了解吓,

如果用今日的已見事實來判斷你父親當日的不置業原因,

同我向人說:炒股如何容易,
只要我低價買入
高位放出就賺錢啦

使驚!
我想說的是,
面對指責
也許你父親都唔好受的!本留言最後由 安居62 於 2021-06-06 15:12:14 編輯
屋邨異地     風月同天

回應 #1 tsw082018

我很窮,送層樓俾我都冇錢交管理費。
市區3
13年到..........2018年........8月審查完成!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖