香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區3人 » 小朋友離港升學..會影響審查嗎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

最近小朋友離港升學,眼見就快見主任了,要交學生手冊,點算?會影響審查嗎?
謝謝各位??
Kenwa 發表於 2021-11-17 12:34:41 原文
冇影響,我就係啦。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

上月見完主任 , 他主動要求交手册/學生証副本(我D小朋友係中學生)
我唔知點解有人話唔使交
申請文件都有講到明要本留言最後由 cnine2016 於 2021-11-17 17:26:52 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

每個主任都唔同,照去見主任會教你點做。
2012藍卡,u0318,擴3,未見主任。

回應 #11 liono99

謝謝你,可否分享下你嘅情況???
市3一1368

冇影響,我就係啦。
liono99 發表於 2021-11-17 16:16:42 原文
市3一1368

上月見完主任 , 他主動要求交手册/學生証副本(我D小朋友係中學生)
我唔知點解有人話唔使交
申請文件都有講...
cnine2016 發表於 2021-11-17 17:25:37 原文
謝謝你!係呀,我見好多人都話要交,文件都有list出嚟要交,所以比較擔心會有影響!
市3一1368

視乎主任, 但多數都會要, 因為文件上寫左

Kenwa 發表於 2021-11-17 19:21:31 原文
手續有一點點復雜,但不用擔心,主任會教你點做的。

首先,按照規則,面晤時需要申請表內所有的人都去見主任,但是你解釋一下,疫情原因,在外面讀書回來是有難度的,就算是番黎而隔離時間都來不及面見。基本審查完你所有文件之後,主任會弄一堆文件給你填然後後補給他,主要是查你仔仔有沒有收入,包括外面生活費來源,銀行戶口和最近月結單,仔仔的學生手冊封面封底內頁和學生證這些影印本,最特別是他現在要找當地一個見證人(其身份證影印和簽名-會有份文件要這人填)做你仔仔交回文件屬實的見證人。你速遞去外國給你仔仔弄齊然後速遞回家給你,收到後郵寄(主任連信封都會給你備好的,或親自遞去樂富一號窗(我就自己交穩陣)。

就這樣,主任會詳細教你點做的,放心吧。

回應  liono99

Kenwa 發表於 2021-11-17 19:20:57 原文
請爬連結,是網友 liono99 的個案分享!
https://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=305569
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

手續有一點點復雜,但不用擔心,主任會教你點做的。
首先,按照規則,面晤時需要申請表內所有的人都去見...
liono99 發表於 2021-11-18 11:03:14 原文
萬分感謝您的分享????咁係咪即係話小朋友唔係香港讀書對申請冇影響?我兩個小朋友係讀小學的,我就係擔心小朋友唔係香港讀書就唔夠資格申請。
市3一1368

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖