香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 3/12「綠置居2021」最新銷情
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

請問租置大師,賣剩391伙大概仲有几多系28X 非劏房呀?Y型26X 又剩几多呢?28X 雖然吾糸Y型舊款D,系米會好...
LUCKYSTAR88 發表於 2021-12-03 20:01:55 原文
263-265呎 果款Y3,
起碼入面窗口,可以間到間房,
仲有個廳,廳房分明,
只係廚房廁所細啲。

呢款單位,算係麻雀雖小,五臟俱全。
富享邨亨耀樓13樓
華明邨信明樓19樓
華明邨信明樓23樓
良景邨良偉樓15樓
就得返咁多。

目前除 Y1,冇一款有可能好過 26X呎 Y3,
Y1 面積同空間大啲,大門隔離,
可以間到一間房,或再加一間細房,
但房間一定會係黑房,因為只有廚房有窗,
目前只得 山景邨 仲有 Y1。
景華樓 9伙
景美樓 11伙
景麗樓 17伙

另外,後期型設計 舊長型,
同 Y1設計雷同,後期設計,
同早期舊長型,分別在於,大門側埋一邊,
同以大門隔離,同樣可以學Y1間到房。

翠屏北邨翠桃樓 3伙
祥華邨祥頌樓 8伙
祥華邨祥禮樓 7伙
就得咁多。

早期設計 舊長型,
因為大門約6:4,開在中間,
大門隔離,擺完張四呎床,
剛好床框貼住大門框,
所以一定間唔到房,街坊都係咁同我講,
叫我唔使諗住間房。本留言最後由 MoonHeiYuet 於 2021-12-03 21:35:42 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #11 MoonHeiYuet

想問仲有幾多間250呎左右的租置?

回應  MoonHeiYuet

想問仲有幾多間250呎左右的租置?
Kwan56131 發表於 2021-12-03 22:27:06 原文
大過250呎:111伙
241呎:3伙本留言最後由 MoonHeiYuet 於 2021-12-03 22:37:07 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

263-265呎 果款Y3,
起碼入面窗口,可以間到間房,
仲有個廳,廳房分明,
只係廚房廁所細啲。
呢款單位,...
MoonHeiYuet 發表於 2021-12-03 21:21:32 原文
多謝  租置大師  資訊
屋邨異地     風月同天

回應 #14 MoonHeiYuet

我估10号前買曬

*啟鑽苑:售出69伙(尚餘254伙)
*青富苑:售出0伙(尚餘518伙)
*蝶翠苑:售出0伙(尚餘9伙)
*租置回收單...
我為樓狂 發表於 2021-12-03 18:42:14 原文
多謝  狂兄  資訊
屋邨異地     風月同天

回應 #10 babyjoyce620

好可能最終都係撥落「居屋2022」,俾綠白單去掃
正視建屋設計思維異化問題

回應 #18 我為樓狂

我怕青富500個單位永世俾綠單揀

新界係咪無咩好單位, 還是地段問題所以無咩人揀?
擴1→ 擴2  G1283xxx
2011-9藍卡
2013-10審查
step2:2013-11
step3 : 等待
14/4/2016 石圍角  (凶宅), 拒絕!
2/6/2016 沙角邨   拒絕!
19/8/2015 水泉澳 接受預派!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖