香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 綠置居2021--租置回收單位 第13宗撻訂
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

點解唔要
分享 分享 讚好人數:0查看名單

山景邨 景麗樓 C3107室
294呎 Y1型大廈單位
2021年12月9日 首次售出
2022年1月4日 撻訂
2022年1月5日 再次...
MoonHeiYuet 發表於 2022-01-05 18:51:55 原文
請問租置呎數是否跟綠置一樣,唔係計可用面積,話294呎只係等如230尺左右嘅二、三人單位?本留言最後由 Mike 於 2022-01-06 12:55:30 編輯

請問租置呎數是否跟綠置一樣,唔係計可用面積,話294呎只係等如230尺左右嘅二、三人單位?
Mike 發表於 2022-01-06 12:53:32 原文
正確,賣係計 實用而積,
租先係計 可用面積。

呢個單位,房署賣樓 係計 27.3平方米,
房署租戶 係計 23.6平方米。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #14 MoonHeiYuet

咁349尺實用租置 室內係會幾多?
開開心心做業主

回應  MoonHeiYuet

wong5132 發表於 2022-01-06 16:03:57 原文
完全答你唔到,
實用面積係計埋室內所有牆身厚度,
再加上圍封單位的牆身厚度,
如同一幅牆有兩個單位共用,
就厚度兩個單位各佔一半。

可用面積,係實用面積,
減去以上所有室內牆身,
同圍封單位的牆身厚度。

咁點知室內同圍封單位的牆身有幾厚?
款款單位牆身厚度都有分別,
冇得靠估。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

300尺先30萬,去邊度搵!
Yan1109 發表於 2022-01-05 22:17:46 原文
好平
安居樂業

回應 #16 MoonHeiYuet

但實用面積340至380既租置 室內面積應該唔會比依家啲新樓4人單位少掛 可能仲多啲
開開心心做業主

回應  MoonHeiYuet

wong5132 發表於 2022-01-06 16:03:57 原文
我剛搵到個你講,
349呎同大細的例子來答你。

朗屏邨 石屏樓
新長型大廈,全座統一 30.11平方米

賣樓 實用面積
變成 32.4/33/34平方米
(349/355/366呎)

大家室內完全一樣大細,
只係大家攤分牆身厚度唔同,
都可以差成 17呎。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #19 MoonHeiYuet

總之果句所有資助房屋一樣跟公屋四類1-2 2-3 3-4 到5人以上既規格來起??
開開心心做業主

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖